09:20 / 18.03.2018.

Autor: D.P./HRT

Aktivirala se nova klizišta, stanovnicima preporučena evakuacija

-

-

Foto: - / -

Klizište u Prnjavoru Čuntićkom, nedaleko od Petrinje, opasno prijeti. Mještani su alarmirali policiju jer su tijekom noći čuli tutnjavu i osjetili pomicanje brda.
Klizište prijeti Prnjavoru Čuntićkom, nedaleko od Petrinje, gdje su se pojavile pukotine. Geodeti su obišli područje i stanovništvu preporučili evakuaciju, no mnogi ne žele otići. Nekoliko kilometara dalje od Prnjavora Čuntićkog pojavilo se novo klizište. Odronio se dio brda iznad Gornje Mlinoge, a najbliže kuće udaljene su oko 150 metara od klizišta.

Klizište u Prnjavoru Čuntićkom, nedaleko od Petrinje, opasno prijeti. Mještani su alarmirali policiju jer su tijekom noći čuli tutnjavu i osjetili pomicanje brda. Jučer su to područje obišli geodeti i zaključili da je stanje alarmantno. Utvrđeno je da se brdo pomaknulo 10-ak centimetara. Stanovništvu je preporučena evakuacija, no mnogi ne žele otići iz svojih kuća.

Djelatnici petrinjskog Komunalca saniraju teren, a vatrogasci dežuraju. U slučaju najgoreg, upozorit će stanovništvo sirenom za uzbunu. Klizište u Prnjavoru Čuntićkom obišao je i gradonačelnik Darinko Dumbović koji je kao uzrok klizanja tla naveo nekontroliranu sječu šuma na prostoru Banovine.Hrvatske šume reagirale na izjavu gradonačelnika Dumbovića

"Zbog ozbiljnosti situacije vjerujemo da je gradonačelnik Dumbović tako oštro nastupio, ne samo prema nama nego i prema Vladi RH. No radi točnog izvještavanja i ispravnih činjenica moramo naglasiti da područjem na kojem se pojavilo klizište ne gospodare Hrvatske šume. U blizini tog klizišta Šumarija Petrinja nije provodila sječu, a na udaljenosti od najmanje 500 metara nema nijednog odjela kojim gospodare HŠ, UŠP, Šumarija Petrinja", stoji u priopćenju.

Ističu da su kao stručnjaci iz područja šumarstva i više nego svjesni važnosti šume, posebno kada je riječ o terenima s velikim nagibom i potencijalnim klizištima te da šumama gospodare uz veliku pozornost. "Naši djelatnici koji žive i rade na području grada Petrinje i okolnih naselja također su zabrinuti zbog novonastale situacije te su na raspolaganju za svaku vrstu pomoći koju mogu pružiti u ovoj kriznoj situaciji", stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!