12:33 / 09.06.2020.

Autor: Mladen Iličković/Eko zona/M.Š./HRT

Aktivisti Greenpeacea "donijeli planet Zemlju" ispred Sabora

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pozvali su političke stranke da u svojim predizbornim programima iskažu svoje stavove o klimatskim promjenama.
Aktivisti Greenpeace-a su na četverometarskim nosilima donijeli rekvizit planeta Zemlje spojen na infuziju ispred Hrvatskog sabora.

Pozvali su političke stranke da u svojim predizbornim programima iskažu svoje stavove o klimatskim promjenama, obnovljivim izvorima energije i zagađivačkoj industriji kako bi glasači lakše donijeli svoju odluku na izborima.

Mnogo se pričalo o gospodarskom oporavku nakon krize izazvane koronavirusom, no u predizborno vrijeme nedostaje tema vezanih uz održivi razvoj, tvrde u Greenpeace-u.

- Poslat ćemo anketu strankama koje izlaze na parlamentarne izbore sa pitanjima vezanim uz smanjenje emisija stakleničkih plinova, uz povećanje udjela obnovljivih izvora energije, održivu energetiku općenito, održivu mobilnost, poljoprivredu, kružno gospodarstvo i želimo da javno iskažu što misle o tim temama, izjavila je aktivisticaGreenpeace-a Petra Andrić.

Jedna od tema, koju aktivisti priželjkuju, jačanje je borbe za razdvajanje otpada, a protiv plastike. Usto, žele veću ulogu građana u energetskoj tranziciji, to jest u vlasništvu obnovljivih izvora.

- Ono u što treba ulagati političke napore i razvijati zakonodavstvo smanjivati barijere je to da se građani lakše udružuju u takozvane energetske zadruge i da i kao pojedinci mogu na lakši i jednostavniji način i putem edukacija a ne samo zakona i sami biti proizvođači energije, dodaje.

Za tu namjenu Greenpeace očekuje da se potiče ulaganje 311 milijardi kuna štednje građana jer gospodarski oporavak mora biti ujedno i pravedan i zelen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!