Ispred Plinacroa u Savskoj uhićen aktivist

07.07.2022.

12:19

Autor: V.K/T.D./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je da je uhitila aktivista ekološke inicijative Extinction Rebellion, čiji su pripadnici u četvrtak zauzeli ulaz u sjedište tvrtke Plinacro, na Savskoj cesti, protestirajući protiv proširenja LNG terminala na otoku Krku.


- Iza 9 sati primili smo prijavu o spontanom okupljanju manjeg broja ljudi, među kojima je jedna osoba privedena i upućena na daljnju obradu zbog narušavanja javnog reda i mira, kazali su iz zagrebačke policije.

U inicijativi Extinction Rebellion smatraju nedopustivom intervenciju policije i vatrogasaca protiv aktivista koji se bori za klimatsku pravdu.

Ekološki aktivisti transparentima ispred Plinacroa upozorili su da će projekti poput proširenje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku ili izgradnje novih plinovoda povećati ovisnost Hrvatske o fosilnom plinu koji, kako smatraju, nije održivo gorivo iako je Europski parlament odlučio suprotno.

Umjesto toga, Hrvatska, kako napominju, mora uložiti u razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije poput energije sunca i vjetra, što bi povećalo energetsku učinkovitost i smanjilo potrošnju energije.  

Aktivisti: Hrvatska treba ulagati u obnovljive izvore energije, a ne u plin

Aktivisti i aktivistkinje ekološke inicijative Extinction Rebellion "zauzeli" su u četvrtak ulaz u sjedište tvrtke Plinacro u Savskoj ulici gdje su transparentima poručili da Hrvatska mora ulagati u obnovljive izvore energije, a ne u proširenje LNG terminala na Krku.

Inicijativa Extinction Rebellion protivi se najavi o udvostručenju kapaciteta terminala za prihvat ukapljenog plina (LNG) u Omišlju na otoku Krku te izgradnji plinovoda do susjednih zemalja. Za navedene projekte očekuje se potpora iz EU fondova u sklopu plana RePowerEU.

Ovakvi projekti dugoročno za građane Hrvatske znače još veću ovisnost o fosilnom plinu i propuštanje jedinstvene prilike za ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku neovisnost, poručili su aktivisti.

Europska unija usvojila je plan RePowerEU kojim želi hitno smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i omogućiti brz napredak zelene tranzicije. Plan je usmjeren je na štednju energije i smanjenje potrošnje fosilnih goriva u industriji i prometu, ubrzano uvođenje obnovljivih izvora energije te diverzifikaciju opskrbe.

Aktivisti su ispred zgrade Plinacroa zatražili da se Hrvatska, umjesto na diverzifikaciju opskre plinom, usmjeri na ulaganje u energiju sunca i vjetra, u energetsku učinkovitost i smanjenje potrošnje energije.

Pokret Extinction Rebellion smatra da se najavljenim ulaganjima na otoku Krku pogoduje privatnim interesima i plinskim kompanijama poput Plinacroa koji je, tvrde, poznat po aferama iza kojih stoji HDZ-ovo vodstvo.

Dodatnu zabrinutost aktivista potakla je jučerašnja potpora Europskog parlamenta prijedlogu za označavanje plina kao održivog goriva u taksonomiji europskih smjernica za investicije. Taj je prijedlog naišao na oštre kritike europskog klimatskog pokreta i znanstvene zajednice.

Na rubu smo klimatske katastrofe i plin kao fosilno gorivo ne može biti dio rješenja, plin je uzrok problema. Moramo prestati ulagati u sva fosilna goriva odmah., naglašavaju aktivisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!