10:21 / 12.11.2018.

Autor: HRT

Aktivna politika zapošljavanja

-

-

Foto: - / -

Hrvatskom zavodu za zapošljavanje iz Europskog socijalnog fonda dodijeljene 2,1 milijarde kuna za provedbu aktivne politike zapošljavanja.
Hrvatskom zavodu za zapošljavanje iz Europskog socijalnog fonda dodijeljene 2,1 milijarde kuna za provedbu aktivne politike zapošljavanja.

Od 2015. godine u provedbi je sedam operacija kojima se financira provedba mjera APZ u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a koje su ugovorene u iznosu od 1,47 milijardi kuna. Potpisani ugovori predstavljaju nastavak sufinanciranja mjera aktivne politike zapošljavanja iz Europskog socijalnog fonda.

Europski socijalni fond u Hrvatskoj vrijedan je oko 13 milijardi kuna te financira projekte koji za cilj imaju društvene promjene u području zapošljavanja, socijalne uključenosti, obrazovanja i dobrog upravljanja. Potpisanim ugovorima Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2015." dosegao je 56,5% ugovorenosti ukupne alokacije.

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske ove godine izdvojila je rekordne 2,5 milijarde kuna za programe zapošljavanja, od kojih se 1,6 milijardi kuna odnosi na mjere aktivne politike zapošljavanja kojima je cilj potaknuti trajno zapošljavanje u privatnom sektoru. U zadnje dvije godine izdvojeno je ukupno četiri i pol milijardi kuna za programe poticanja zapošljavanja.

Uz to, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje pokrenuli su niz aktivnosti pod nazivom Zaposli se u Hrvatskoj kako bi snažnije potaknuli zapošljavanje domaće radne snage. Cilj kampanje je informirati nezaposlene, poslodavce i široku javnost o mogućnostima korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja i programa za poticanje zapošljavanja koji se sufinanciraju sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Više o mjerama aktivne politike zapošljavanja govrila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Marina Nekić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!