16:04 / 10.08.2020.

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Aktivni prometni znakovi upozoravaju na divljač

-

-

Foto: - / -

Svjetleći prometni znak na staroj cesti kroz Gorski kotar vozače upozorava na prisutnost divljači.
Primorsko-goranska županija s partnerima provoditelj je prekograničnoga Programa suradnje Interreg sa Slovenijom kojemu je svrha očuvanje populacije vuka, risa i medvjeda. Jedan od načina njihove zaštite je svijetleći prometni znak na staroj cesti kroz Gorski kotar koji vozače upozorava na prisutnost divljači. Time se štite i vozači jer velik broj naleta na životinje događa se upravo na šumskim dionicama cesta.

Od skretanja za autocestu u Delnicama prema Gornjem Jelenju naići ćete na svjetleće upozorenje da je divljač u blizini.

Aktivni prometni znak na obje strane dionice državne ceste Fužine - Rogozno dio je projekta Carnivora Dinarica, prekograničnog programa između Slovenije i Hrvatske. Cilj mu je očuvanje populacije velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima.

- To nije samo prometni znak, on obuhvaća i određeni broj, konkretno šest detektora sa svake strane ceste, koji detektiraju prisustvo divljači i na taj poticaj se pali ovaj znak, rekla je Melita Raukar, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a.

Znak bilježi i broj prolaza vozila te brzinu. U proteklih deset godina u Hrvatskoj najviše je naleta na životinju bilo 2017. U takvim je nesrećama u jednom desetljeću poginulo šestero ljudi, a teško ozlijeđeno njih stotinu i pet.
Uz poštivanje ograničenja brzine i uvjeta na cesti, policija savjetuje:

- Ne raditi nagli manevar s upravljačem, da se ne ide na drugu stranu. U tom su slučaju posljedice puno teže nego da je došlo do samog kontakta između vozila i same divljači na cesti, rekao je Jure Jurković iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske.

Divljač se kreće u potrazi za hranom i boljim staništem ovisno o godišnjem dobu.

- Jasno je da su to nekakvi prirodni nagoni za kretanjem koje nažalost mi ne možemo do kraja kontrolirati, to je ipak životinjski svijet koji ima svoja pravila, pojasnio je Dejan Švob iz Lovačkog društva Senjak iz Fužina.

Na ta pravila će uskoro upozoravati i aktivni svjetleći znakovi na Jadranskoj magistrali blizu Crikvenice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!