09:25 / 11.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

"Aktualac " u Saboru - o Agrokoru i svjetonazorskim pitanjima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić na aktualnom satu u Hrvatskom saboru odgovarali su na pitanja o Agrokoru.
Aktualnim prijepodnevom Sabor je počeo novu sjednicu. Postavljala su se pitanja u vezi s Istanbulskom konvencijom, Agrokorom, stanjem u Uljaniku. Zastupnici su postavili ukupno 39 pitanja.

Prvi tjedan unaprijed se najavljuje kao jedan od najdinamičnijih u posljednjih nekoliko godina, za Andreja Plenkovića to je vjerojatno jedan od najnapornijih i najneugodnijih od kada je preuzeo HDZ i Vladu. U Hrvatskom saboru provest će sva tri dana ovotjednog zasjedanja. Čeka ga obrana ministrice Dalić od oporbenog zahtjeva za smjenom, potom će morati izvijestiti zastupnike o sastancima vijeća Europe, a na samom početku sjednice odgovarao je s ministrima na zastupnička pitanja.Premijerov osobni stav o pobačaju

Uoči rasprave o Istanbulskoj konvenciji, premijeru je na aktualnom satu postavljeno još jedno svjetonazorsko pitanje. "Mislite li da je pobačaj nepovredivo i slobodno pravo svake žene koje se ne smije ograničavati?", pitao ga je SDP-ov Vedran Babić. Zanimao ga je, naglasio je, premijerov osobni stav. "Što se tiče mog osobnog stava, ja sam za to da se učini sve da do takvih situacija ne dolazi. Stav HDZ-a je da generalna zabrana nije realna, a sve drugo doći će na dnevni red", odgovorio mu je Plenković. Najavio je novu radnu skupinu koja će se baviti tim "vrlo važnim medicinskim, ali i svjetonazorskim pitanjem".

Babić smatra da mu Plenković nije odgovorio na pitanje, tražio je osobni stav, odgovor "da ili ne". "Ne znam je li gore to što ga se bojite izreći ili da ga uopće nemate, da čekate kakav stav ćete imati. Moj stav i stav SDP-a je jasan, mi mislimo da je pobačaj nepovredivo pravo svake žene koje se ne smije ograničavati", rekao mu je, dodavši kako se nada zakonu koji će pokazati da je Hrvatska progresivna zemlja.Beljak i Plenković o Agrokoru

Stavlja li se jučerašnjom nagodbom Lex Agrokor izvan snage, s obzirom na to da je novo sjedište kompanije u Nizozemskoj, a vlasništvo u rukama ruske državne banke, zanimalo je HSS-ovog Krešu Beljaka. Plenković mu je odgovorio da to što je dio strukture Agrokora vezan za nizozemsko zakonodavstvo, predstavlja "samo plus, a ne minus".

Plenković mu je između ostalog rekao da je jučer imao prigode čuti samo osnovne konture koncepta nagodbe, a da će u iduća tri mjeseca javnost doznati detalje o modelu koji je djelomično predstavljen, pa i detaljnu strukturu vlasnika.

"Vi znate da su financijski vjerovnici ti koji su determinirali strukturu vlasništva kompanije. Oni nisu tamo ni vašom ni mojoj odlukom ni našim odabirom. Oni su tu jer su prije aktiviranja zakona Lex Agrokor davali novac tadašnjoj Upravi, tadašnjem vlasniku, za projekte koje je tadašnja Uprava predstavljala. Danas vidite da su ovakvom nagodbom oni vrlo zadovoljni. Mi smo uz sve ovo što je rekla i ministrica Dalić, postigli tri temeljna cilja. I vidim da, kako se ništa loše nije dogodilo lani, kako smo spriječili financijski kolaps kompanije, sve djeluje kao da je normalno. Kao da je baš uvijek tako trebalo biti i kao da se to samo po sebi dogodilo i da nitko nije promislio kako na izvanrednu situaciju djelujemo izvanrednim mjerama. Uložili smo veliki politički rizik i sada kad smo došli u fazu da su svi zainteresirani akteri zadovoljni, vi postavljate pitanje kakva je vlasnička struktura", odgovorio mu je Plenković. Beljak je premijeru na to rekao da mu nije odgovorio na pitanje.Na pitanja o Agrokoru odgovarala je i ministrica Martina Dalić. Rekla je da načelan dogovor o nagodbi koju su postigli vjerovnici predstavlja kapitalan korak prema vraćanju sustava normalnom poslovanju. Načelan sporazum treba međutim prenijeti u pravni dokument koji treba pred sud i o kojem će vjerovnici glasovati. "S obzirom na to da se ogromni dugovi od 57 milijardi kuna očigledno neće moći naplatiti u novcu, onda će se vjerovnici naplaćivati jednim dijelom iz vlasništva, jednim dijelom novim dugom koji će se uspostaviti na razini nove kompanije, a preostali dio duga će se otpisati", pojasnila je.

Ponovila je da će se dobavljačima u sljedeće četiri godine isplatiti 80 milijuna eura tzv. graničnog duga, a utvrđen je i način na koji će budući vlasnici Agrokora osigurati da postoji suradnja između te kompanije i njezinih dosadašnjih dobavljača, odnosno hrvatske industrije. Sporazum sadrži i odredbu o zadržavanju svih ugovora o radu, rekla je, što znači da su radna mjesta osigurana i da će sva sadašnja radna mjesta biti očuvana i u novom sustavu.Miletić: U Puli vojska i turizam ne idu zajedno

Je li moguće da će se reaktivirati vojni aerodrom u Puli htio je znati IDS. Njegov čelnik Boris Miletić oštro se usprotivio najavama o reaktivaciji bivšeg vojnog aerodroma pored Pule u vojne svrhe, poručivši kako vojska i turizam ne idu zajedno. "Ne idu vojska i turizam!", ustvrdio je Miletić u svom zastupničkom pitanju upućenom premijeru. Pitao ga je o stavu Vlade po pitanju područja bivšeg vojnog aerodroma kod Pule s obzirom na to da je, podsjetio je, prije šest godina MORH proglasio to područje vojno besperspektivnim, pa su i jedinice lokalne samouprave mijenjale prostorne planove zbog interesa potencijalnih ulagača visokotehnološke industrije. Premijer ga je uputio na dijalog s Ministarstvom obrane.Ministar Capelli umiruje iznajmljivače apartmana

Ministar turizma Gari Capelli u sa saborskog Aktualnog prijepodneva poslao je umirujuću poruku iznajmljivačima apartmana. Do rušenja neće doći, svi iznajmljivači moći će se rekategorizirati, a oni koji ne žele dati zahtjev za to, moći će raditi dalje, ali neće moći imati zvjezdice, vjerojatno će biti manje popunjeni i imati imanju kvalitetu, odgovorio je ministar HDZ-ovu zastupniku Davoru Lončaru koji je prenio zabrinutost da će izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje se pripremaju, dovesti do rušenja u apartmanima.

Tko neće "s groblja na posao"

Što je s mirovinskom reformom pitao je Kažimir Varda. Ministar rada Marko Pavić naglasio je da je još zakonom iz 2014. određeno da će hrvatski građani raditi do 67. godine. Oni koji rano ulaze u sustav rada, pogotovo oni s nižim stupnjem obrazovanja, već sada mogu ranije ići u mirovinu. To su, rekao je, tzv. mirovine s dugotrajnim stažom. "S groblja na posao" neće, kazao je, vrijediti za blagajnice i radnike u građevini.SDP-ova Franka Vidovića zanimala je kupovina ratnih zrakoplova, premijera je pitao misli li ih prodavati u budućnosti pa tako zaraditi. Rekao je da je natječaj za nabavku vojnih zrakoplova bio netransparentan i podsjetio na medijske napise o suradnji bivše tvrtke ministra Damira Krstičevića s izraelskim tvrtkama.Saborsku zastupnicu SDP-a Martu Luc Polanc  brine zagađenje vode u Slavonskom Brodu, a premijer joj je odgovorio kako je "sve napravljeno po pravilima struke".Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić priznao je da se uzrok onečišćenja ne zna te poručio kako "nitko neće biti sretniji kada se saznaju uzroci".SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić postavio je pitanje premijeru oko zapošljavanja u državne službe i tvrtke. Premijer je odgovorio da nitko od spomenutih u njegovom pitanju ne predstavlja sukob interesa.Neovisni Zlatko Hasanbegović premijeru je spočitnuo izjave ruskog veleposlanika da je cilj učiniti Hrvatsku energetski ovisnom o Rusiji. Pitao je kada će izaći u javnost s Lex LNG-om. Plenković mu je odgovorio da projekt LNG ide dalje.


SDP-ov Gordan Maras iskoristio je "aktualac" kako bi premijeru rekao da nije istina da su svi dobavljači u slučaju Agrokora zadovoljni niti da je istina da se slučaj Agrokor neće plaćati novcem poreznih obveznika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!