08:20 / 23.10.2019.

Autor: M.Š./D.M./Hina

Aktualac u Skupštini, Bandić tražio zaštitu od oporbe

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu su i poslovna izvješća uprava Zagrebačkog holdinga, ZET-a, Zagrebačkog velesajama, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.
Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine je 31. točka, između ostalih i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju zagrebačkog gradskog proračuna, izvješće o radu gradonačelnika Milana Bandića od 1. siječnja do 30. lipnja 2019., te izvješće o stanju imovine grada za 2018.

Na dnevnom redu su i poslovna izvješća uprava Zagrebačkog holdinga, ZET-a, Zagrebačkog velesajama, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, za prvih šest mjeseci. Tu je i Bandićev prijedlog strategije demografskog razvoja do 2031.. Na dnevnom redu je i preijedlog Kluba GLAS-a i HSU-a da se odluka o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja ukine nakon 30. lipnja 2020. jer nije polučila rezultate. 

Prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna

Zastupnici u zagrebačkoj gradskoj Skupštini većinom su glasova prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu unatoč nizu primjedbi oporbenih zastupnika. Za izvještaj je glasalo 26 zastupnika, a protiv njih 18. Vladimir Ferdelji (HSLS i nezavisni) naveo je da neće prihvatiti izvješće jer su ostvarena EU sredstva 220 mil. kn manja od planiranog, jer je prihod od prodaje građevinskih objekata 19 mil. kn (planirano je 104 mil.) i zato što Grad na zakupnine plaća 257 mil. kn, a od nijh uprihoduje 46 mil. Doda je kako neki gradovi imaju polovinu prihoda od svoje imovine.

Saša Molan (SDP) upozorio je kako stalno raste broj gradskih ureda i da tako građani plaćaju međukoalicijske zahtjeve. Anka Mrak Taritaš navela je da je sufinanciranje projekata iz fondova EU na koje je aplicirao Zagreb planirano nešto više od 3. mil. kn, a izvršenje je 'nula'. Dodala je kako su se za sljemensku žičaru mogla povući sredstva EU, da je išla u paketu sa žičarama Biokovo i Učka. Tomislav Stojak (HNS) kazao je da se prošle godine planiralo za žičaru 27 mil. kn, a potrošeno je gotovo 110 mil. u prvih šest mjeseci. Za to se, dodao je mogla izgraditi žičara do Bistre.

Veza između izmjena GUP-a i državnog proračuna?

Generalni urbanistički plan (GUP) bit će na sjednici Gradske skupštine u studenome, najavio je gradonačelnik Milan Bandić. Upitan hoće li Klub zastupnika njegove stranke u Saboru podržati državni proračun, Bandić je odgovorio da danas to nije tema. Na tvrdnju kako mnogi kažu da je podržavanje državnog proračuna i donošenje GUP-a povezano, Bandić je odgovorio: "O tome ćemo u stranci". 

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) najavio je da će izmjene GUP-a staviti na dnevni red Skupštine tek kada se za njega dobije i potrebna suglasnost Ministarstva graditeljstva, neovisno o tome kada će u Saboru biti državni proračun. Dodao je kako je Skupština Zagreba neovisno tijelo. A odluke će donositi sukladno dogovoru kojeg imaju u Klubu,  sa strankom Milana Bandića, neovisno o tome kad će biti državni proračun. Inače, Gradski odbor HDZ-a već je podržao GUP.Aktualac u Skupštini, Bandić tražio zaštitu od oporbe 

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska-Progresivni savez) kazao je da je vidio u spisima iz procesa koji se protiv njega vode da raspolaže s četiri stana u Zagrebu te je upitao gradonačelnika da li bi mogao jedan od njih donirati u portfelj grada. Petek je spomenuo Goljak i najam stanova od 21 milijun kuna koje plaća Grad. "Dajte svoje stanove na korištenje gradu, djeca će morati izaći iz stanova, a kada biste vi svoju imovinu dali gradu taj bi se problem riješio", kazao je. Bandić je nakon toga od predsjednika Skupštine Drage Prgometa zatražio zaštitu dostojanstva. Odgovorio je kako nema nikakvih nekretnina osim onih koje su navedene u poreznoj kartici. Peteka je optužio da laže i najavio mu da će ga tužiti.
 
Bandić je od predsjednika Skupštine zatražio zaštitu i kada mu je gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) pročitao dijelove transkripta tajno snimljenih razgovora od strane USKOK-a između bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i vlasnika tvrtke Gradatin Tomislava Jukića, koji sugeriraju namještanje natječaja. U njima u jednom trenutku Benko Jukiću kaže da će stvar ići riješiti kod Kikaša i Bandija. "Zastupnici sebi dopuštaju da iz konteksta zaključuju da je netko bio sa mnom", kazao je Bandić, dodavši da će zadovoljštinu potražiti na sudu. Tomašević je bio uporan i naglasio kako ga Jukić zove Bandi, a vlasnik CIOS-a Petar Pripuz zove leopard. "Niti za jednu kunu nisam oštetio Grad. Nemam niti jednu presudu, osim u medijima", kazao je Bandić. Najavio je kako će zadovoljštinu zatražiti na sudu.

Bandić je na zastupniku Zlatku Nikoliću (Radnička fronta) najavio pisani odgovor oko Imunološkog zavoda, s obzirom da je tražio gradonačelnika da izvijesti oko detalja sastanka s Vladom koji je najavio na prošloj sjednici te ga upitao hoće li i ovo ostati prazno obećanje. Rekao je da vjeruje premijeru i Vladi i da će je zadnji prestati podupirati do kraja njenog mandata. 

Maras: Prioritet Bandića su "spomenici i kumovi"

Šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio da SDP neće podržati prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2019. jer tvrdi da su prioriteti gradonačelnika "spomenici i kumovi", a ne obrazovanje i građani. SDP neće podržati niti izvješće o radu gradonačalenika. Iznio je podatak da je u Zagrebu u prvih šest mjeseci u vrtiće i škole uloženo manje od 15 mil. kn, a da je u proračunu preko 100 mil. kn za žičaru i spomenike. Pozvao je Bandića da odustane od GUP-a i raspiše referendum, jer se većina gradskih četvrti protivi njegovu donošenju. Najavio je i da će SDP podržati prijedlog ukidanja mjere roditelj odgojitelj. 

Odbačena zagrebačka demografska strategija do 2031.

Zastupnici zagrebačke Skupštine u srijedu su većinom glasova odbacili Strategiju demografskog razvoja Grada Zagreba do 2031., kao i prijedlog Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a kojom se određuje 30. lipanj 2020. kao krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje novčane pomoći za roditelja odgojitelja.

Za Strategija demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031. glasalo je 19 zastupnika, protiv nje 13, a deset ih bilo suzdržano. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da se ta strategija uklapa u mjere Vlade te je apelirao na Ministarstvo demografije da što prije donese strategiju i na državnoj razini.

- Nisam vidio još niti jednu stranku na hrvatskom političkom prostoru koji ususret izborima ne govori kako će ugraditi mjere demografske politike i prestati s bijelom kugom Hrvatske, a to znači svakih deset godina 100.000 ljudi manje u Hrvatskoj. To znači grad veličine Osijeka i ako ovaj trend nastavimo, nas za 50 godina nema, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!