Aktualna ptičja gripa nije opasna za ljude, no pogubna je za perad

14.12.2021.

11:07

Autor: V.K./HRT/Hina

Ptičja gripa

Ptičja gripa

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Ptičja gripa koja se prošli mjesec pojavila u Hrvatskoj nije opasna za ljude, ali može nanijeti veliku gospodarsku štetu uzgojima peradi, istaknuli su u utorak stručnjaci Hrvatskog veterinarskog instituta koji ipak uzgajivačima preporučuju cijepljenje protiv humane gripe.

Ptičja gripa utvrđena je kod divljih ptica (labudova i divlje patke) u Lonjskom polju, na Varaždinskom jezeru i obali srednjeg Jadrana te u domaće peradi u okolici Siska.

Stručnjaci Hrvatskoga veterinarskog instituta utvrdili su da je riječ o ptičjoj gripi podtipa H5N1, no taj se podtip razlikuje od onoga koji se u Hrvatskoj pojavio prije 16 godina.

Uzgajivačima peradi ipak preporuka da se cijepe protiv humane gripe

U dva virusa H5N1 detektiranima u studenome ove godine nisu prisutne ključne mutacije koje im omogućavaju učinkovito zaražavanje ljudi, no stručnjaci, zbog zoonotskog potencijala virusa ptičje gripe, uzgajivačima peradi ipak preporučuju cijepljenje protiv humane gripe.

- Rezultati sekvenciranja genoma dva virusa H5N1 detektirana istog dana prošli mjesec na dvije bliske lokacije u Lonjskom polju ukazuju na njihovu međusobnu razliku temeljem koje se može zaključiti da se radi o dva neovisna unosa virusa H5N1 u Lonjsko polje, najvjerojatnije migracijama divljih ptica iz Rusije. Oba virusa su patogena za perad i unosom u uzgoje peradi mogu izazvati velike gospodarske štete, navode s Instituta.

Voditelj Nacionalnog referentnog laboratorija za influencu ptica (ptičju gripu) i newcastlesku bolest Vladimir Savić je na konferenciji za novinare pojasnio da su ti virusi istog podtipa kao i virus H5N1 koji se u Hrvatskoj pojavio 2005./2006. godine, no radi se samo o istom podtipu, ali s različitim svojstvima u smislu zaražavanja čovjeka.

Savić je upozorio da se uzgajivači peradi moraju strogo držati Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, perad trebaju držati u zatvorenim prostorima, a patke i guske razdvojiti od kokoši, purana i druge peradi.

Istovremena zaraza humanom i ptičjom gripom širi novi virus

U slučaju da je čovjek zaražen virusom humane gripe i istovremeno se zarazi bilo kojim virusom ptičje gripe, iz ta dva virusa u zaraženoj osobi može nastati novi virus gripe s nepredvidljivim svojstvima koja mogu uključivati i vrlo lako zaražavanje i širenje među ljudima, naglasio je.

Laboratorij za virusologiju i serologiju Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, koji vodi Savić, nacionalni je referentni laboratorij iz područja dijagnostike influence ptica i newcastleske bolesti.

Laboratorij provodi prikupljanje i testiranje uzoraka divljih ptica za potrebe nacionalnog monitoringa zbog utvrđivanja rizika od unošenja virusa influence ptica u uzgoje domaće peradi, te serološki nadzor niskopatogenih podtipova virusa influence ptica kod različitih vrsta peradi.

- Naš je Laboratorij Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu odredila da bude laboratorij za potporu i podršku laboratorijima za influencu ptica u zemljama istočne Europe i Kavkaza. Proizvodimo i referentne reagense za influencu ptica te provodimo laboratorijsku edukaciju za tu bolest, istaknula je Tajana Amšel Zelenika, predstojnica Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Inače, ptičja gripa se u Hrvatskoj u proteklih šest godina pojavljuje učestalo tijekom hladnijeg dijela godine. U tom razdoblju nije detektirana jedino 2018. i 2019. godine, a ona zabilježena u istočnoj Hrvatskoj u ožujku ove godine bila je podtipa H5N8, dok je jesenas došla u podtipu H5N1.

Slučajevi ptičje gripe trenutno su prisutni i u drugim europskim zemljama, a u nekima poput Mađarske i Italije njihov je broj iznimno velik. Budući da su se najvjerojatnije hranile uginulim divljim pticama, virus je pronađen i kod lisica i vidri.

Ako se meso peradi i jaja termički obrade, opasnosti od zaražavanja ljudi virusom ptičje gripe nema, a građanima se preporučuje da ne hrane divlje ptice i s njima ne stupaju u kontakt, a ako pronađu uginulu pticu, o tome trebaju obavijestiti nadležne službe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!