Akumulacijsko Lokvarsko jezero ponovno se puni nakon radova

29.08.2023.

14:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Akumulacijsko Lokvarsko jezero, nakon što su obavljeni svi planirani radovi zbog kojih je bilo ispražnjeno, ponovno se puni vodom, tj. prirodnim dotocima, a brzina punjenja ovisit će o vremenskim prilikama, doznaje se iz HEP-a.

Ponovno punjenje jezera vodom počelo je u ponedjeljak zatvaranjem temeljnog ispusta. Ovisno o količini oborina, vrijeme punjenja može varirati od mjesec dana, pa sve do šest i više mjeseci, kažu iz HEP-a.

Lokvarsko jezero je umjetno jezero, nastalo izgradnjom brane i ostalih objekata 1952. godine, u sklopu formiranja elektroenergetskog sustava Hidroelektrane Vinodol, čiji je i danas sastavni dio.

Prema propisanim tehničkim zahtjevima, svakih 20-ak godina potrebno je provesti remont dijelova pogona koji se u redovnom stanju nalaze pod vodom, a što zahtijeva potpuno pražnjenje akumulacije. Radovi na održavanju su obavljeni nakon što je jezero posve ispražnjeno potkraj svibnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!