12:31 / 03.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Akutalizirano pitanje posjedovanja ilegalnog oružja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sabor je danas raspravljao o prijedlogu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja Također, podržan je prijedlog izmjena Pomorskog zakonika.
Saborska rasprava o prijedlogu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja aktualizirala je pitanje posjedovanja ilegalnog oružja. Moglo se čuti da bi zakon imao smisla jedino ako bi se njime ta pojava mogla iskorijeniti, a primjedbi je bilo i na diskriminaciju po dobi obzirom da će stariji od 70 godina za dobivanje dozvole morati svakih pet godina na liječnički pregled.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić naglasio je kako je intencija predlagatelja pojednostaviti i ubrzati procedure za nabavu oružja, ali i zadužiti sve koji u tome sudjeluju da obave svoj dio posla - građani koji ga nabavljaju, liječnici koji trebaju dojaviti promjene u zdravstvenom stanju korisnika, posrednici i institucije koje sudjeluju u odobravanju. U Hrvatskoj je registrirano oko 267.000 komada oružja, od čega najveći dio, 182.000, u svrhu lova, oko 80.000 u svrhu osobne sigurnosti i preko 5000 za sportsko streljaštvo. Vlasnici oružja su 104.000 fizičkih osoba i oko 4000 pravnih osoba.

Tvrdite da država pokušava dodatnim normiranjem dovesti pod kontrolu držanje oružja, no u praksi te evidencije ne urode plodom jer ljudi skloni kaznenim djelima prelako dođu do oružja, poručio je SDP-ov Gordan Maras. HSS-ov Davor Vlaović upozorio je da se 90 posto kaznenih djela učinjenih vatrenim oružjem počini ilegalnim oružjem, te se založio za stimuliranje vraćanja takvog oružja.

Kažimir Varda (Klub stranke rada i solidarnosti, reformista i nezavisnih zastupnika) požalio se na diskriminaciju po dobi zbog odredbe da dobna granica za obvezni zdravstveni pregled za nošenje oružja, nakon 70-te godine, bude svakih pet godina. To je, smatra, velik udar na džepove umirovljenika - lovaca koji će sa 400 ili 500 kuna, koliko stoji pregled, puniti džepove medicini rada. Zašto onda nema dobne granice za političare i saborske zastupnike, pitao je Varda. Preglede bi trebalo zadržati za sve, a ne samo one starije od 70 godina, mišljenja je Vesna Pusić (Glas). Za nju bi predložen zakon imao smisla samo ako bi se njime moglo iskorijeniti ili minimalizirati ilegalno posjedovanje oružja.

Žagar: Brodogradnja će nam se svesti na "Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj"

Saborski klubovi podržali su prijedlog izmjena Pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, no nezavisni Tomislav Žagar izrazio je bojazan da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, pa će završiti kao u pjesmi Hladnog piva - "Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj".

Vlada je prepoznala pomorstvo kao segment koji pruža veliki potencijal razvoja, rekla je zastupnicima državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac. Cilj izmjena zakona je jačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, osnažiti položaj i konkurentnost pomoraca na domaćem i međunarodnom tržištu, atraktivnost hrvatske zastave za upis brodova u naše upise, te uskladiti nacionalno zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, kaže Markovčić Kostelac.

Hrvatska ima 1.434 broda upisana u hrvatske upisnike, po čemu je srednje velika europska zastava. S 22.000 aktivnih pomoraca treća smo pomorska nacija u Europi, a u hrvatskim se lukama godišnje pretovari 23 milijuna tona tereta, dodala je. Želimo privući upis velikih jahti u hrvatske upisnike, čime bi one dulje boravile u Hrvatskoj, a time se otvara prostor za nova radna mjesta, rekla je državna tajnica.

Brodogradilišta Uljanik, 3. maj, pa čak i Trogir su u ozbiljnim poteškoćama. Razmišlja se da se veći dio brodogradilišta zatvori i da se bavimo turističkom djelatnošću. U tom smjeru je i poticanje jahti da se upisuju ovdje, gdje će biti na remontu, čime se poručuje da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, ustvrdio je nezavisni zastupnik Tomislav Žagar. Neće biti dobro da završimo kao u pjesmi 'Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj', rekao je nezavisni Tomislav Žagar. Ipak, hvaleći predloženo, zaključio je: Bolje je imati nešto od nečega nego ništa od ničega.

Goran Beus Richembergh (Glas) istaknuo je, hvaleći predložene zakonske izmjene, da jedan vez generira jedno radno mjesto, jer iza njega stoji cijeli niz djelatnosti. Iako je uvjeren da će izmjene Pomorskog zakonika unaprijediti konkurentnost domaćeg brodarstva na međunarodnom tržištu, upozorio je na prostor za korupciju, posebice kada je riječ o marinama.

HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako je Vlada u cijelosti prihvatila prijedloge Sindikata pomoraca, pa i oko "pravila 183 dana", koliko je pomorac u međunarodnoj plovidbi, oslobađajući ga plaćanja poreza na dohodak.

Izmjenama bi se trebale smanjiti administrativne barijere, otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru, a osnažuju se i rješenja vezana za sprječavanje onečišćenja s pomorskih objekata, kao i spremnost za reagiranja u slučaju iznenadnih onečišćenja mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!