13:40 / 21.04.2021.

Autor: B.A., T.V./HRT

Aladrović: Sustav socijalne skrbi spreman je za reformski zahvat

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: HTV / HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović poručio je danas kako je sustav socijalne skrbi spreman za reformski zahvat te je najavio predstavljanje akcijskog plana hrvatskoj javnosti u sljedećih nekoliko dana.

Aladrović je rekao kako Ministarstvo još uvijek nije dobilo nalaz Komore socijalnih radnika o slučaju djevojčice iz Nove Gradiške te da ga očekuju do kraja tjedna, dodavši kako će tek nakon zaprimanja nalaza, uz nalaz Hrvatske psihološke komore i upravni nadzor Ministarstva, poduzeti daljnje korake vezano za taj slučaj.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice užeg kabineta Vlade Aladrović se složio da nadzor traje predugo te da je mogao završiti ranije. Istaknuo je da je djelatnica nad kojom se nadzor činio imala COVID.

- Mi smo prvi radni dan ujutro imali sastanak s komorama i inzistirao sam da nalaz dobijemo brže. Slažem se da traje predugo i da je mogao završiti ranije. Imali smo i covid, kojim je bila zaražena djelatnica nad kojom se nadzor činio i očekujemo ga krajem tjedna, naveo je Aladrović.

Istaknuo je da su u proteklih dvadesetak dana intenzivno razgovarali sa svim dionicima u sustavu socijalne skrbi te je poručio da je sustav kao takav spreman za reformski zahvat.

U slijedećih nekoliko dana predstavit ćemo akcijski plan

Najavio je da pripremaju akcijski plan koji će prezentirati "u slijedećih nekoliko dana", a obuhvatiti će "širok zahvat u sustav socijalne skrbi".

No, dodao je Aladrović, određeni izazovi su se prikupljali u sustavu i to kroz dug period te će stoga i za reformu trebati dug period i kvalitetan pristup svih sudionika.

Ocijenio je da je najavljeni akcijski plan sveobuhvatan, detaljan i opsežan te rekao da ne žele da ijedna skupina korisnika ili djelatnika bude zanemarena.

- Želimo napraviti kvalitetan i provediv dokument. Ne želimo još jedan dokument koji će biti sam sebi svrha nego dokument po kojem ćemo mi postupati, a čije ćemo rezultate morati moći vidjeti nakon nekog vremena, poručio je ministar.

Cilj im je, kaže, gledati perspektivu korisnika, a njime planiraju riješiti i velik nedostatak radnika i preopterećenost postojećih djelatnika.

Napravljena je analiza o nedostajućem kadru u sva 83 centra za socijalnu skrb u Hrvatskoj, a Aladrović je najavio da će brzo krenuti s popunjavanjem tog kadra u sve centre.

Očekujemo kvalitetnu suradnju s predstavnicima iz sustava socijalne skrbi

- S druge strane, moramo biti svjesni da su se određeni izazovi u sustavu prikupljali kroz dug period te će nam za reformu trebati također i dug period i kvalitetan pristup svih sudionika, rekao je Aladrović.

Rekao je kako će akcijski plan sigurno biti predstavljen javnosti u sljedećih nekoliko dana. Naglasio je kako ne žele dokument koji bi bio sam sebi svrha, već onaj čije će rezultate moći vidjeti.


Novo zapošljavanje

Aladrović je između ostalog rekao kako su identificirali nedostatak stručnog kadra na većini lokacija.

- Taj dio ćemo riješiti novim zapošljavanjem, priljevom novog kadra u centre kako bi se rasteretili postojeći djelatnici tamo gdje postoji visoko opterećenje, poručio je.


Rekao je i kako su i procesi posvojenja i udomiteljstva dio akcijskog plana, odnosno izmjene zakonske regulative.

Aladrović se osvrnuo i na današnji polusatni prosvjed djelatnika socijalne skrbi "Čujete li našu šutnju?", poručivši da je to pravo radnika i da ga ne želi osporiti.

- No, ono što očekujemo je i dalje kvalitetna suradnja s predstavnicima iz cijelog sustava socijalne skrbi, kazao je. Izrazio je uvjerenje da, između ostalog, zajedničkim radom i kvalitetnim akcijskim planom i njegovom provedbom - mogu promijeniti sustav da postane kvalitetan i da korisnici budu zadovoljni.

Naglasio je pritom značaj svih djelatnika u tom sustavu "bez obzira na to što se pojavljuju svakakve konotacije". "

- Svi daju maksimalan doprinos, ali mi kao Ministarstvo moramo omogućiti da zaposlenici imaju bolje radne uvjete i da mogu dati još više, a da korisnici budu zadovoljni našom uslugom, rekao je.

Aladrović je također rekao kako su postojale i neke procesne prepreke koje nisu na vrijeme ili dovoljno kvalitetno savladavali te da će sada biti vrlo jasno definirano kako će to raditi.


Ministar Aladrović odgovorio je i na optužbe da je HDZ u Zagrebu isprepleten sa strankom Milana Bandića te da ju zovu 'HDZ 365', a komentirao je i zapošljavanje njegove supruge na mjesto voditeljice Bazena Utrina.

- Moja supruga je zaposlena putem javnog natječaja 2016., kad ja nisam bio ministar u Vladi i aktivan političar, rekao je Aladrović dodavši da to apsolutno ne može biti u doticaju s HDZ-om.

Dotaknuo se i mjera za očuvanje radnih mjesta, dodavši da od ekonomskih mjera možemo zadržati ovo što trenutno imamo. "Dolazi ljeto i morat ćemo redefinirati sve što ćemo činiti u tom pogledu u budućnosti", istaknuo je.

O slučaju Severininog djeteta

Novinari su Aladrovića pitali i o informaciji da USKOK istražuje zagrebačkog gradskog zastupnika Gzima Redžepija zbog pokušaja utjecaja na vještaka u slučaju skrbništva nad djetetom megahit-zvijezde Severine i njezinog supruga Milana Popovića. Aladrović je rekao kako je to dio sudskog postupka u kojemu je sud odredio tko je vještak, te da u samu srž tog slučaja, odnosno u kvalifikacije ne želi ulaziti, te je rekao da je centar svoj posao odradio.


- Sami centri ovdje nemaju direktne veze, rekao je Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!