18:04 / 16.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Aladrović će se žaliti na Uskokovu istragu

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Ministar Josip Aladrović žalit će se na pokretanje istrage u kojoj ga Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Aladrovićev odvjetnik Nikola Mandić Hini je izjavio da će se žaliti na Uskokovo rješenje o pokretanju istrage te da ne zna kada će osumnjičeni ministar biti ispitan u tužiteljstvu.

Nakon što mu je vlada 8. ožujka skinula imunitet Aladrović je ustvrdio da nije kriv te da je spreman odgovoriti na sva pitanja.

- Smatram da nema nikakve krivnje u onome što se stavlja na teret, ali to je proces koji će trajati, vidjet ćemo kako će završiti. Bilo kakvo prejudiciranje s moje strane bi bilo nepotrebno, rekao osumnjičeni ministar.

Tužiteljstvo je u utorak, ne navodeći identitete, priopćilo da je riječ o proširenju istrage kojom su otprije obuhvaćeni bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju osumnjičeni potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Uskok u proširenju istrage sumnjiči Horvata da je osobno i posredstvom Mandac zatražio od Aladrovića da prilikom provođenja natječaja zaposlio jednu kandidatkinju u HZMO-u, što je Aladrović prema tvrdnjama tužiteljstva i učinio.

Proširenjem istrage je uz Aladrovića osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Za razliku od Aladrovića prvoosumnjičeni Horvat ranije se odrekao prava žalbe na pokretanje istrage kako bi ubrzao ispitivanje svjedoka zbog koji je deset dana bio u istražnom zatvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!