10:31 / 22.09.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Aladrović: Do kraja godine rješenje o radu nedjeljom

-

-

Foto: - / -

Vlada po svemu sudeći ipak ide prema ograničavanju rada trgovina nedjeljom. Dio trgovaca smatra da će to imati katastrofalne posljedice za gospodarstvo, a najavili su i mnoge otkaze te zatvaranja trgovina.
Vlada po svemu sudeći ipak ide prema ograničavanju rada trgovina nedjeljom. Dio trgovaca smatra da će to imati katastrofalne posljedice za gospodarstvo, a najavili su i mnoge otkaze te zatvaranja trgovina. 

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, kazao je kako očekuje da se krene u konkretnu proceduru donošenja i izmjena zakona o trgovini i da se Hrvatska pridruži nekim europskim državama koje imaju ograničeno radno vrijeme u trgovini.

- Ako pogledamo u koje države odlaže hrvatski radnici, onda ne treba biti previše mudar da bi se omogućilo za više od 140.000 radnika u trgovini, a 70% ih je u maloprodaji, da jedan dan odmora bude nedjelja. To je prema našoj tradiciji i kulturi najprihvatljiviji dan za odmor. Nedjelja je i dan, prema podacima Ministarstva financija, kada je najmanji promet od svih dana u tjednu, kazao je Novosel. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da je HDZ još u svom predizbornom obećanju naglasio kako žele da nedjelja bude neradni dan i dan za obitelj. Istaknuo je kako se mora naći idealan modalitet između ekonomskog dijela i toga da nedjelja bude dan za obitelj.

- Imali smo konzultativni razgovor sa sindikatima, ali rekao bih da smo se dogovorili da će radna skupina vrlo brzo početi s radom. Nadam se da bi do kraja godine mogli imati konkretno rješenje. Moramo još razgovarati s poslodavcima. Činjenica je da neće svi poslodavci biti zadovoljni s ovim rješenjem. Ali vidimo neke signale poslodavaca da mogu prihvatiti ovo rješenje. Jednostavan je razlog zašto to ne može biti pogubno za ekonomiju. Potrošnja nedjeljom je najmanja u tjednu. Prema podacima porezne uprave ona je između 8 i 10 posto. Također je činjenica da u određenom dijelu godine,  misleći na turistički sektor,  se može i drugačije organizirati, izjavio je ministar Aladrović.

Dodao je da se nedjelja ne može kompletno pretvoriti u neradni dan jer ima profesija koje moraju tada raditi. No trgovine čije poslovanje s neradnom nedjeljom neće imati značajan efekt na gospodarstvo, rad mogu bolje regulirati. Spomenuo je da su mnoge države u Europi to regulirali na način da je nedjelja neradna ili pak u vrlo malom segmentu radna.  

Novosel kaže da ga ne zabrinjavaju priče o eventualnim otkazima i napominje da ideju o reguliranju rada nedjeljom podržavaju mnogi trgovački lanci u Hrvatskoj.

- Trgovine često imaju problem nedostatka radnika. Ograničavanje rada nedjeljom sigurno će si pomoći i u tom problemu, dodao je i ističe da ne očekuje smanjivanja  plaća radnicima. 

Na pitanje urednika i voditelja Petra Vlahova je li reguliranje rada nedjeljom ideološko, a ne ekonomsko pitanje, Aladrović je odgovorio da je to kombinacija civlizacijsko-svjetonazorskog-ekonomskog pitanja.

- Mi smo jasno izrazili svoj politički stav. No svjesni smo svih ekonomskih komponenti i rizika. Zato je bitno naći taj uravnoteženi pristup u kojoj će sva ta tri parametra biti adekvatno zaštićena. Bitno je da se ne dogodi ekonomski deficit, izjavio je.

Novosel se osvrnuo na situaciju u Brodotrogiru i kazao da  je to klasična priča u Hrvatskoj od 1995. godine, kada se zakonom omogućilo poslodavcu da jedno trgovačko društvo može rascjepkati na 10-12 trgovačkih društava. 

- Radnicima se nudi da prijeđu u neki d.o.o. u okviru grupe Brodotrogir, da se gotovo oredknu plaća, pa prijeđu u drugo društvo gdje će opet trebati raditi nekoliko mjeseci bez plaće, kazao je i naglasio da "ako želimo radnika zadržati u Hrvatskoj, onda ga moramo vrednovati kao radnika i čovjeka, a  ne samo kao potrošnu robu ili trošak". 

U proračunskom planiranju za slijedeću godinu dio o mirovinama se ne planira smanjivati. Svi umirovljenici mogu biti mirni, jer se  mirovina neće smanjivati, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!