09:58 / 06.12.2019.

Autor: HRT

Aladrović i sindikalisti o nenstavnom osoblju

-

-

Foto: - / -

Potpisan je temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama i sporazum o dodatku na plaćama u osnovnim i srednjim školama te ustanovama znanosti i visokog obrazovanja.
Potpisan je temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama i sporazum o dodatku na plaćama u osnovnim i srednjim školama te ustanovama znanosti i visokog obrazovanja.

Je li Sporazum o povećanju plaća, kojim je završio štrajk u školama, Pirova pobjeda koja će unijeti razdor među sindikate? Što planiraju Sindikat administrativnog i tehničkog osoblja i školski sindikat Preporod, koji nisu zadovoljni dogovorenim sporazumom? Zašto su koeficijenti dobro rješenje za nastavnike, a nisu za nenastavno osoblje.

O tome su govorili u emisiji  Poligraf, Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, Mario Jakša, predsjednikom Sindikata administrativnog i tehničkog osoblja ATOS, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

Jakša je rekao kako se ne može složiti da se u ovom sporazumu govori o jednakim pravima zaposlenika.

- Krenuli smo zajedno u sindikalnu borbu. Prijedlog je bio da rastu koeficijenti za 6,11 posto za sve, a to znači i spremačice, kuhari i računovodstvo. Zašto je tehničko osoblje sa srednjom stručnom spremom izigrano, pitam se. Radi se o grupaciji koja ima izuzetno male plaće, govori Jakša.

Aladrović je rekao kako je Vladi bio primarni cilj što prije djecu vratiti u školu.

- Što prije želimo cijelu uredbu korigirati, odnosno sve pravne akte koji definiraju sustav plaća u RH revidirati i postaviti novi sustav plaća. Uz veliki rast plaća imamo one koji u pojedinim sektorima nisu zadovoljni i to nije dobro, naglasio je Aladrović.

Mihalinec je rekao kako su sve aktivnosti započele 2018. godine kada sindikati nisu prihvatili povećanje osnovice za javne službe, zato što su plaće zaposlenih u obrazovanju bile niže od ostalih plaća u javnim službama, iste ili slične složenosti.

- Naši zahtjevi su išli u pravcu korigiranja koeficijenata složenosti poslova, prvenstveno za visoku stručnu spremu, ali je naš zahtjev bio da se svi ostali koeficijenti dignu za isto, osim za tajnike i računovođe zato što je njihov koeficijent bio u velikom zaostatku unutar našeg sustava. Oni zaostaju 13-14 posto za visokom spremom učitelja. To su bili naši zahtjevi. Željeli smo povećanje koeficijenata za sve. Ono što je došlo na stol zadnji dan, je bila kombinacija da svima onima koji rade u odgojno obrazovnom procesu s učenicima i za tajnike i računovođe će se povećati koeficijenti, a za nenastavno osoblje će se to pitanje riješiti putem dodataka s istim iznosima, rekao je Mihalinec i dodao kako se Vlada obvezala da će tijekom sljedeće godine završiti analizu koeficijenata složenosti poslova. To je bilo za sve rješenje kako bismo izašli iz štrajka, naglasio je.

Stipić je naglasio da je ovo razjednačavanje između nastavnog i nenastavnog osoblja došlo od premijera i ne može ga se povezivati sa sindikatima.

- Iz ovakve se situacije nikada ne može izaći da svi budu zadovoljni. Poslije ovog štrajka je ostao gorak okus i kolegice i kolege iz nenastavnog osoblja su razumljivo nezadovoljni, rekao je Stipić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!