18:43 / 19.09.2020.

Autor: T.V./HRT

Aladrović: Idući tjedan razgovori sa socijalnim partnerima o Zakonu o radu

-

-

Foto: - / -

Idući tjedan Vlada počinje pregovore sa sindikatima i poslodavcima o reguliranju rada nedjeljom te izmjenama Zakona o radu. Najavio je to resorni ministar Josip Aladrović u Dnevniku HTV-a i predstavio koje će biti glavne teme razgovora.
Idući tjedan Vlada počinje pregovore sa sindikatima i poslodavcima o reguliranju rada nedjeljom te izmjenama Zakona o radu. Najavio je to resorni ministar Josip Aladrović u Dnevniku HTV-a i predstavio koje će biti glavne teme razgovora.

S&P procjenjuje pad hrvatskog gospodarstva za 8%

● Prognoze S&P dosta se oslanjaju na europski novac iz proračuna i programa za oporavak EU-a. Hoćemo li imati dovoljno projekata i na vrijeme ih pripremiti?

- Moj odgovor je - da. Imamo i imat ćemo dosta projekata i pripremit ćemo ih na vrijeme. Razlog dobrih prognoza S&P-a je turistička sezona, odnosno bolji rezultati turističke sezone od očekivanih. Ovih 22 milijarde eura je nešto što će nam u budućnosti generirati dobre rezultate što je dovelo do toga da se složimo da će 2022. biti godina kada ćemo dosegnuti razine ekonomskih pokazatelja iz 2019. To znači da u idućem razdoblju imamo niže kamatne stope, jeftiniji novac, dostupnija sredstva financiranja i za gospodarstvo i za građane i to je ono što u cijelom setu ovih elemenata koji su nam se dogodili u posljednjih 6 mjeseci veseli. Očekujemo rast u idućoj godini, rekao je ministar Aladrović.

Turizam nas je na vrhuncu sezone iznenadio, no sada je sezona gotova - nema posezone. Koliko ćemo izgubiti zbog toga i hoće li to utjecati na eventualno pogoršanje prognoza?

- Što se tiče prognoza, ukalkulirano je manje-više sve ono što se dogodilo. Mi smo do sada otprilike 80-85% svoje sezone završili bez obzira na posezonu. Dakle, 7. i 8. mjesec su daleko najsnažniji u našoj turističkoj sezoni. Tako da turistička sezona više ne može imati snažan utjecaj niti u negativnom niti u pozitivnom kontekstu. Ono što je bolje u odnosu na prve prognoze su noćenja - mi smo računali s oko 30%, imamo ih preko 50%. To su dobri signali za budućnost. Zajedno s ove 22 milijarde to nam zaista daje vrlo ambiciju za kretanja našeg gospodarstva u budućnosti, kaže Aladrović. 

Sljedeći tjedan započinjete pregovore sa sindikatima i poslodavcima o zakonu o radu i zakonu o trgovini. Dva poznata zakonska "vruća krumpira". Što će Vlada ponuditi u izmjenama Zakona o radu?

- Pozvali smo socijalne partnere na konzultativne sastanke idući tjedan vezano za ove dvije teme. Prvo Zakon o radu, koji je najznačajniji zakonodavni akt koji kreira budućnost u kontekstu radnih odnosa ali i budućnost u kontekstu ekonomskih kretanja, je nešto o čemu moramo razgovarati i moramo ga osuvremeniti. Pandemija nam je pokazala da je rad od kuće je nešto što možemo više i efikasnije implementirati u naše radno zakonodavstvo, odnosno u našu svakodnevicu, i samim time podizati konkurentnost. Druga tema koju će Vlada sigurno staviti na stol je dopunski, odnosno dodatni rad, dakle oni koji žele raditi više i zaraditi više - to će im biti omogućeno. I naravno tema ugovora na određeno, odnosno neodređeno vrijeme. Činjenica je da smo u samom vrhu EU-a po broju ugovora na određeno vrijeme, a isto tako je činjenica da su uvjeti otkazivanja ugovora na neodređeno vrijeme nefleksibilni. O tome moramo razgovarati s našim socijalnim partnerima. Činjenica je da Zakon o radu dugoročno gledano može unaprijediti naše gospodarstvo, najavio je ministar.   

Što očekujete s druge strane? Poslodavci sigurno neće biti zadovoljni ovim smanjenjem trajanja ugovora na određeno.

- Ja mislim da će biti pozitivniji efekt nego što se formira  u nekakvom javnom mnijenju. Ako smo pri vrhu u EU-u  po broju ugovora na određeno to znači da nešto strukturno nije do kraja u redu. Idemo to promijeniti, idemo razgovarati o tome kako ćemo to promijeniti i što to znači za naše gospodarstvo Sve ove izmjene imaju zs cilj konkurentnije hrvatsko gospodarstvo. Ako tako postavimo pravila igre, siguran sam da ćemo naći zajednički jezik, rekao je Aladrović.

● Zakon o trgovini - idete li u pregovore o neradnoj nedjelji? Ostaje li prijedlog da samo nekoliko nedjelja u godini bude radno i o kojem je razdoblju riječ?

- To je isto tema koja će se otvoriti idućih dana. Mi smo vrlo jasno izrazili svoje stavove da nedjelja mora biti jedan obiteljski dan. S druge strane postoje neki elementi koji su vezani za ekonomiju. Neki modeli koje ćemo predložiti sigurno će ići prema tome da određeni broj nedjelja u godini bude radan, da veći dio nedjelja bude neradan. Gdje ćemo postići sporazum prerano je prognozirati, ali ja sam optimističan i vjerujem da ćemo se dogovoriti, kaže ministar.

● Mislite li da bi tu moglo biti problema s poslodavcima? Neki žele raditi, drugi, pak, uopće ne žele raditi? Što ako ne postignete konsenzus - hoćete li ipak ići u izmjenu zakona?

- Izmjene jednog i drugog zakona su nužne, mislim da tu postoji jedan društveni konsenzus. Ako postavimo stvar tako da su izmjene nužne kako bi povećali konkurentnost, onda je jasno da ćemo u izmjene ići, kategorično je ustvrdio Aladrović dodavši da je rok za postizanje dogovora do kraja ove godine.-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!