Aladrović: Inkluzivni dodatak i osobna asistencija bit će riješeni zakonom

18.02.2022.

17:03

Autor: P.F./Hina

Pomoć za osobe s invaliditetom

Pomoć za osobe s invaliditetom

Foto: HRT / HRT

Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović potpisao je u Slavonskom Brodu 28 ugovora za projekte pružanja usluge asistencije osobama s invaliditetom te rekao kako će inkluzivni dodatak i osobna asistencija biti riješeni zakonom. Ugovori s korisnicima sredstava iz pet županija s područja Slavonije i Baranje vrijedni su ukupno 13,8 milijuna kuna.

Aladrović je najavio da će trajno rješenje za korisnike tih usluga biti riješeno putem zakona o inkluzivnom dodatku i zakona o osobnoj asistenciji.

- Izrazito dva bitna zakona su pred nama koja nikada do sada nisu ugledala svjetlo dana, a mi kao Vlada smo se obvezali donijeti ih. To su Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji. Mi smo u fazi projektnog financiranja usluga osobne asistencije, no svjesni smo da moramo to zakonski urediti i da to moramo podesiti sustavno, istaknuo je ministar Aladrović.

Rješavanju problema osoba s invaliditetom kroz nova zakonska rješenja s nestrpljenjem očekuju i udruge.

- Žao mi je što je to još uvijek pilot-projekt. Nadam se da će iduće godine to biti regulirano Zakonom o osobnoj asistenciji. Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije provodi projekt osobne asistencije još od 2006. godine. Od početka smo u tom pilot-projektu, podsjetio je predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije Željko Pudić.

Danas je u Slavonskom Brodu potpisan i ugovor o prijenosu vlasništva nad zgradom i zemljištem Doma umirovljenika u Slavonskom Brodu. Nakon države, novi vlasnik doma je Brodsko-posavska županija.

- Promjena vlasništva olakšat će obnovu doma i pristup raspoloživim novčanim sredstvima EU za tu namjenu, istaknuo je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Dosadašnji vlasnik doma za umirovljenike bio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!