11:22 / 01.06.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Aladrović o konceptu skraćenog radnog vremena

-

-

Foto: - / -

To će se ostvariti, kako je kazao, kroz različite programe, od sportskih, kulturnih koji imaju za cilj razvoj određenih sposobnosti i bolju prilagodbu društvu osoba starije životne dobi.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je da se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena.Nezaposlenost u zadnjih 15-ak dana pada, u ožujku i travnju imali smo uzlazni trend, u svibnju se trendovi okreću, rekao je Aladrović istaknuvši da je u svibnju zabilježeno povećanje broja zaposlenih za 11.800.

- Trendovi poslovne aktivnosti se okreću, jako je dobro za hrvatsku ekonomiju da zaposlenost raste, a nezaposlenost pada, rekao je ministar novinarima ocijenivši kako je Hrvatska na tržištu rada za sada zadržala ozbiljnu razinu poslovne aktivnosti i pozitivne trendove.

Iznio je i koncept kako će konkretno izgledati mjera skraćenog radnog vremena, koja će biti definirana tijekom lipnja.

- Koncept je da teret dijela rada koji nije efikasan snosi država. U prijevodu, ako poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebu za četiri, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac plaće za četiri radna dana, rekao je.

- Detaljnije ćemo definirati mjeru u suradnji sa sindikatima i poslodavcima, za sutra su poslani pozivi na sastanak, očekujemo da će se socijalni partneri odazvati, kazao je Aladrović podsjetivši da je takva mjera i u prethodnim krizama pokazala dobre rezultate.

- Smatramo da je u idućem razdoblju, kada ne možemo ići horizontalno kao što smo išli s mjerama za očuvanje radnih mjesta, to jedan od načina kako možemo očuvati radna mjesta, poslovnu i gospodarsku aktivnost, dodao je.

Na upit hoće li građani koji koriste moratorij doći na crne liste, s obzirom da banke ponovno mogu izmjenjivati informacije o kreditima građana, odgovorio je kako ne zna konkretno kakav je stav poslovnih banaka, no bitno je da je moratorij ugovorni odnos građana i banke. Zato ne vidi potrebe za crnim listama i očekuje da banke neće formirati nikakve crne liste.

Izborne liste do 12. lipnja

Nije otkrio hoće li Predsjedništvo HDZ-a, koje se sastaje poslijepodne, razgovarati o članstvu Josipe Rimac upletene u aferu Vjetroelektrane. Nisam informiran o svim temama za Predsjedništvo, rekao je. Nije želio ulaziti u detalje tog slučaja već je poručio kako HDZ i Vlada ne mogu podržavati koruptivne radnje.

25 milijuna kuna za socijalnu uključenost umirovljenika

Ministar Aladrović prethodno je kazao da je uručio 19 ugovora vrijednosti 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava koji će doprinijeti jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za projekte socijalne uključenosti umirovljenika.

- Ako vidimo službene podatke da se nešto manje od dva posto udruga, odnosno organizacija civilnog društva bavi ovom problematikom, a ona uključuje gotovo 1,3 milijuna naših stanovnika, tada možemo vidjeti da se sa socijalnom uključenosti osoba u starijoj životnoj dobi nalazimo u svojevrsnom deficitu, rekao je Aladrović.

Danas su potpisani prvi ugovori iz projekta "Pridruži se - Aktivni u mirovini" ukupne vrijednosti od 25,77 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost cijeloga programa 100 milijuna kuna.  

Zainteresiranost za taj projekt je velika, dodao je ministar, jer su prikupili projektne prijave u vrijednosti od oko 230 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!