Aladrović: Odluka o postupanju na poslodavcima

17.11.2021.

13:20

Autor: HRT/E.L.S.

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: HRT / HRT

Imamo zakone koji definiraju obaveze na radu, mi moramo omogućiti ljudima da se cijepe ili testiraju i to smo učinili. Ne mogu naći niti jedan racionalan razlog za odbijanje testiranja. Testiranje je definitivno neinvazivna metoda i svako odbijanje ugrožava zdravlje osobe koja to odbija kao i zdravlje njene okoline. To je većina u društvu prihvatila kao jednostavnu činjenicu - izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade. 

Upitan jesu li poslodavci u pat poziciji i što im je činiti s radnicima koji se ne žele testirati, a nisu ni cijepljeni, odgovorio je da generalna uputa kako postupati ne postoji.

Objasnio je da poslodavac mora omogućiti djelatnicima koji su cijepljeni ili testirani da rade neometano. Na poslodavcima je, kaže, odgovornost što će učiniti s onima  koji se odbijaju testirati i nemaju COVID potvrdu. 

- Radno pravo nije tako jednostavno i svaki je slučaj jedinstven, stoga ne postoje generalne upute. Postoje zakonski akti, odluke Stožera, postoje formalno-pravni akti koji definiraju što učiniti s djelatnicima koji odbijaju i testiranje. Moramo vrlo jasno naglasiti: poslodavci su na jednoj strani, radnici na drugoj i taj odnos se rješava između poslodavca i djelatnika, ne može postojati generalna uputa što se u ovakvim slučajevima treba učiniti - rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!