14:07 / 23.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Aladrović: Političku odgovornost za presudu snosi Tomašević

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović izjavio je da je bilo kakva vrsta nasilja nedopustiva, a u slučaju nepravomoćne presude Alojzu Tomaševiću zbog obiteljskog nasilja političku odgovornost snosi prije svega sam Tomašević.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović izjavio je da je bilo kakva vrsta nasilja nedopustiva, a u slučaju nepravomoćne presude požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću zbog obiteljskog nasilja političku odgovornost snosi prije svega sam Tomašević.

Tomašević proglašen krivim za nasilje u obitelji
Sutra presuda županu Alojzu Tomaševiću

- Nedopustiva je bilo kakva vrsta nasilja i to je svima jasno. Na nečije odluke zaista ne bih htio ili želio utjecati. Bitno je da pravosuđe, ali i društvo daju svoj sud o svakoj vrsti nasilja, o svakom nenormalnom ponašanju prema bilo kojoj drugoj osobi, ocijenio je Aladrović uoči sjednice Vlade.

Na komentar novinara da se u politici s dužnosti odlazi i zbog manjih stvari, ustvrdio je da u politici svatko nosi svoj rizik i odgovornost te da u ovom slučaju političku odgovornost snosi prije svega Tomašević.

Općinski sud u Slavonskom Brodu proglasio je Tomaševića krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević te ga nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Slučaj je na sud dospio zbog ozljeda koje je u jednoj od svađa zadobila Mara Tomašević, zbog čega je zatražila i liječničku pomoć.

Na presudu su reagirale nevladine udruge koje se bave zaštitom žrtava nasilja ocijenivši da je kazna sramotna, nije u skladu s težinom počinjenog djela i oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je jedan od glavnih razloga za blagu penalnu politiku nedostatak edukacije sudaca i državnih odvjetnika na području rodno uvjetovanog nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!