10:44 / 08.10.2018.

Autor: I.H./HRT

Aladrović: Treba ohrabriti ljude da što dulje rade

-

-

Foto: - / -

Aladrović kaže da postoje mjere kojima će se položaj umirovljenika poboljšati i postati bolji u budućnosti.
Umirovljenici koji dolaze u Mirovinski zavod za mirovinsko osiguranje uglavnom negoduju zbog malih mirovina koje pripadaju u socijalnu kategoriju. Hoće li se nešto u tome mijenjati, za Studio 4 su govorili Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a.

- Za održiv mirovinski sustav - 1,6 milijuna zaposlenih
- Sever: Rad do iznemoglosti neće popraviti mirovinski sustav
- Bačić: Cilj nam je održivi mirovinski sustav i veće mirovine

Govoreći je li najavljena mirovinska reforma zapravo ekonomska kategorija, Hrelja je rekao da je to set mjera koje umanjuju prava budućih umirovljenika. Smatra da se nije radilo u smislu smanjenja siromaštva u umirovljeničkom korpusu, nema kvalitetnih prijedloga da male mirovine tijekom vremena se depenaliziraju i nema ambicija da se na drugi način urede obiteljske mirovine koje su izgleda, samo kod nas, uređena na ovaj način da preživjeli korisnik ima pravo ili na svoju mirovinu ili na 70% od preminulog bračnog druga.

Aladrović je rekao da se ne slaže s Hreljom, kroz 6 zakonskih prijedloga smo obuhvatili sve razine osiguranika i korisnika. Postoje mjere kojima će se taj položaj umirovljenika poboljšati i postati bolji u budućnosti. Akceptirali smo sve okolnosti koje utječu na hrvatski mirovinski sustav, a što se negativnog odnosa osiguranika i korisnika, mi imamo taj strukturni problem - taj broj korisnika je u odnosu na umirovljenike konstantno u padu posljednje 2 godine, ali to nije dovoljno da postavimo sustav koji bi bio apsolutno održiv. I dalje je potrebeno određeno financiranje iz proračuna, ali to financiranje postaje sve manje i smatramo da ćemo ovom reformom doprinijeti tako da ćemo te strukturne probleme pokušavati rješavati na način da ohrabrujemo osiguranike da ostaju što dulje u radnom sustavu, da destimuliramo raniji odlazak u mirovinu i da učinimo kulturu rada vrjednijom, dodao je.

Hrelja se osvrnuo na financijski okvir za umirovljenike, za one koji mirovinu ostvaruju uplatama doprinosa, s druge strane imamo 10.000 novih branitelja po Medvedovom zakonu. S jedne strane štedimo, a s druge otvaramo vrata mirovinskog sustava za one koji nisu pokriveni uplatama doprinosima i trošimo poprilično neodgovorno. Netko mi treba, sa pozicije financijske održivosti sustava, objasniti te nelogičnosti, rekao je. Što se tiče rada umirovljenika, rekao je da će podržati sve ono što smatra dobrim.

Aladrović kaže da su zakoni u javnoj raspravi i da se Hrelja može uključiti raznim prijedlozima. Siguran je da će se prihvatiti neke adekvatne stvari. Sve izmjene zakona o mirovinskom osiguranju su prouzročile da je u određenom dijelu bio povećan dio korisnika koji su se pojavljivali u međufazi, ne očekuju golemi 'bum' koji bi se dogodio primjenom ovog zakona jer penalizacije neće biti toliko rigidne. Naglasio je da mirovinski sustav nije samostalan otok, on je vezan za ostale dijelove sustave, stoga ga ne možemo promatrati izolirano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!