18:35 / 13.11.2020.

Autor: Zrinka Grancarić/T.V./Dnevnik/HRT

Aladrović: U ovoj je situaciji vrlo teško planirati javne financije

-

-

Foto: - / -

Ministar Josip Aladrović kaže da je jedan od razloga zašto su danas postigli dogovor sa sindikatima taj što nisu željeli opteretiti neke iduće vlade i neke buduće ministre onime s čime se oni danas moraju nositi.
Nakon još jednog kruga razgovora s predstavnicima javnih i državnih službi, Vlada je pristala s početkom 2021. povećati osnovicu plaće za 4 posto. Za to u proračunu za iduću godinu treba osigurati još milijardu i 200 milijuna kuna. Svim će službenicima biti isplaćena i božićnica u punom iznosu od 1500 kuna. Odakle novac za sve što se Vlada obvezala ispuniti zaposlenicima javnih i državnih službi?

➡️ Vlada pristala na povećanje plaća javnim i državnim službama
➡️ Sindikati javnih službi odbili Vladine prijedloge
➡️ Potpisan dodatak kolektivnom ugovoru s javnim i državnim službama
➡️ Dio sindikata odbio prihvatiti Vladin prijedlog o dodatku ugovorima  

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kaže da je u postizanju današnjeg dogovora presudno bilo to što su u svibnju i lipnju potpisali sporazum sa sindikatima u kojem su od njih tražili da pristanu na odgodu povećanja osnovice do 1. siječnja 2021.

- To vrijeme je došlo. Pokušali smo još jednom u razgovorima doći do zajedničkog rješenja, no s obzirom na to da nije bilo moguće alternativno rješenje, odlučili smo da ćemo poštivati sporazum u njegovu punom obujmu - isplatit ćemo božićnice u 2020., a 4% povećanja osnovice za sve državne i javne službenike bit će od 1. siječnja 2021., rekao je u Dnevniku HTV-a ministar Aladrović.

Na pitanje gdje će Vlada pronaći milijardu i 200 milijuna kuna kako bi ispunila sve što se obvezala ispuniti zaposlenicima javnih i državnih službi, ministar odgovara da je u ovoj situaciji vrlo teško planirati javne financije.

- Imamo različite izazove pred sobom i planiranje prihoda i rashoda podložno je izvjesnim promjenama. S obzirom na to da smo se dogovorili sa sindikatima, morat ćemo kroz povećanje prihoda ili smanjenje rashoda u idućoj godini iznaći potreban novac. I kroz godinu ćemo sigurno naći način kako to osigurati, poručio je.

Državi prijete tužbe teške dvije milijarde kuna. Više je tisuća tužbi podignuto, a neke su presude već postale i pravomoćne. Ministar Aladrović kaže da se te tužbe odnose na razdoblje od 2007. do 2009.

- Od 2016. su, prema sindikatima, nastajali određeni dugovi prema državnim i javnim službenicima. Također imamo paralelno tužbe kroz zdravstveni sustav koje su nastale zbog različitih tumačenja određenih odredbi Kolektivnog ugovora. Jedan od razloga zašto smo danas jednostavno postigli dogovor jest to što nismo željeli opteretiti neke iduće vlade i neke buduće ministre onime s čime se mi danas moramo nositi, istaknuo je. 

Kaže da, što se tiče konkretno ovih tužbi, još čekaju pravorijek Vrhovnoga suda te će onda poštovati ono što je taj sud odlučio ili dalje pregovarati sa sindikatima.

- Naravno da će ta situacija, ako se riješi negativno za hrvatsku vladu, dodatno opteretiti fiskalne kapacitete. Ali ja bih pričekao da prvo vidimo što će Vrhovni sud odlučiti i nakon toga ćemo znati odreagirati da zadovoljimo sve strane, poručio je Aladrović. 

Što se tiče neisplaćenih prekovremenih sati u zdravstvu, kaže da su oni naslijedili određene ugovore iz 2013. te da su prošle godine tu nepravdu ispravili.

- Međutim, postoje određene obveze koje su nastajale u prethodnom razdoblju i ministar Beroš razgovara sa zdravstvenim sindikatima i ja sam siguran da će se pronaći okvir kroz koji će se podmiriti te obveze, rekao je.

Za pregovore sa sindikatima za novo četverogodišnje razdoblje, koji im slijede iduće godine, vjeruje da će se događati u boljoj ekonomskoj situaciji od trenutačne jer Vlada, kaže, planira određeni rast za iduću godinu.

- No četverogodišnje razdoblje je dugo za planiranje, vidimo kolike ekonomske tenzije mogu nastati u kratkom periodu. Vidjet ćemo kakva će situacija biti u kolovozu ili rujnu kada se ti pregovori budu otvarali. Do tada ćemo sigurno imati bolju sliku što učiniti, poručio je ministar Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!