08:13 / 08.05.2020.

Autor: HRT

Aladrović: U ovom trenutku nije realno povećanje plaća

-

-

Foto: - / -

Ministar je rekao da su u pregovore ušli u dobroj vjeri i u vrijeme kada se predviđao rast BDP-a i jedan pozitivan trend, no tada nitko nije mogao predvidjeti što će se događati.
U srijedu smo imali razgovore po pitanju kolektivnih ugovora, a Vladin prijedlog je, zbog svega što se dogodilo, da ugovorenih povećanja neće biti, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u emisiji Hrvatskog radija Poligraf. Dodao je da su u pregovore ušli u dobroj vjeri i u vrijeme kada se predviđao rast BDP-a i jedan pozitivan trend, no tada nitko nije mogao predvidjeti što će se događati.

- Smanjenja plaća nema. Naš prijedlog je da do povećanja plaća ne dolazi, a on ima vrlo jasan temelj u svim makroekonomskim pokazateljima, kazao je ministar.

- Marić: Sindikatima predloženo suspendiranje prava, ne tiču se smanjenja plaća
- Vlada i sindikati bez pomaka oko plaća u javnim i državnim službama


Pojasnio je kako ne traže smanjenje, niti odricanje da se pogorša sadašnja materijalna situacija, ne traže da dođe do smanjenja potražnje, ali smatraju da u ovom trenutku nije realno povećanje plaća u javnom i državnom sektoru.

- Razumno je odustati od povećanja kada je to korisno, no u ovome trenutku to pomaže samo politici, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Smatra da je nerazumno odustati od dogovorenog povećanja jer ono pomaže nacionalnoj ekonomiji i trebamo jačati kupovnu moć na svim razinama, a kontraproduktivno je to sada smanjivati.

- Ako koronavirus potraje do jeseni i ako turistička sezona bude jako loša, tek onda možemo snimiti situaciju i tada treba sjesti za stol i pristupiti eventualnim korekcijama. Ovo sada ne djeluje uvjerljivo, ovo djeluje kao da služi najavljenim izborima, dodao je Ribić.

Dodao je kako je ovo kampanja protiv cijelog sektora koji spašava društvo i državu.

Aladrović kaže da koronavirus nije prouzročen političkom situacijom, već da utječe na nju.

- Imamo projekcije pada BDP-a 9,4% i deficit od 25 mil kn u proračunu i to su sve izvanredne okolnosti, to nisu realne okolnosti, dodao je.

Vedran Jakominić iz udruge Glas poduzetnika zahvalio je ministru Aladroviću zato što je HZZO ispravno reagirao i vraćeni su sezonski radnici, no još nisu počeli raditi. Smatra da su mjere uspjele spasiti većinu radnih mjesta, a od 1.6. kreću u potpunu nepoznanicu na tržištu.

Ribić smatra da ne treba smanjivati plaće dok postoje kanali zaduživanja po povoljnim uvjetima.

- Nije točno da smo bolje pripremljeni za ovu krizu, već su sada kamatne stope gotovo nikakve i možete se zaduživati bez pretjeranih tereta, ali ne možemo beskonačno. Morat ćemo sjesti za stol i revidirati postojeće pozicije, a ako koronavirus potraje do jeseni, tada se može razgovarati o drugim sažimanjima jer neće biti drugog izvora financiranja, dodao je.

Aladrović je rekao da sada imamo priliku ispraviti sve što smo vukli u ekonomiji, sada imamo priliku to ispraviti, imamo priliku repozicionirati hrvatsku ekonomiju, ali svi moramo u tome sudjelovati.

- U pregovore smo ušli u dobroj mjeri jer imamo argumente na svojoj strani, dodao je.

Ponovio je kako nije realno povećavati plaće u trenutku kada je pola Europe bilo ugašeno.

Ribić smatra da ni jedan ozbiljan ekonomski ekspert se nije založio za ikavo smanjivanje primanja radi potražnje, a niti jedna zemlja u Europi ne vrši restrikcije javnih primanja.

Jakominić smatra da treba stvoriti uvjete da ekonomija prodiše kako bi mogli kvalitetno platiti one koji ti zaslužuju. Dodaje da je suludo reći da javni sektor u potpunosti ne funkcionira, on obavlja poslove za nas građane i zbog toga što smo svi imali povjerenja u taj sustav, brzo smo riješili koronavirus.

- Dugoročni interes je u tome da svi skupa potaknemo ekonomiju, dodao je.

Ministar Aladrović kaže da pregovaraju u dobroj volji i očekuje da će doći do određenog dogovora. Ribić je rekao da oni sve pitaju svoje članove. Aladrović je dodao kako se pregovori nastavljaju za desetak dana i tada će znati više.

- Ovo nije stvar politiziranja, ovo je stvar ekonomije, ovo je stvar onoga što je realno u ovome trenutku, dodao je.

Rekao je kako su mirovine i socijalne naknade zadnja crta obrane - nisu ih dirali u rebalansu proračuna jer smatraju da ta zaslužena prava trebaju ostati kakva jesu.

- Mirovine po posebnim propisima su tema koja se javi u svim imalo kritičnim situacijama u društvu (...) one su takve kakve jesu, dodao je.

Što se tiče državnih tvrtki i bonusa, ministar kaže da su sve državne tvrtke dobile upute da moraju raditi restrikcije troškova, jedino što ne trebaju činiti je restrikcija njihovih investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!