16:38 / 24.05.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Žana Morović Rudić/Hina/A.P.C.

Aladrović uručio ugovore vrijedne 11,7 mil. kuna

Aladrović  o isplati nakanada

Aladrović o isplati nakanada

Foto: Studio 4 / HRT

U sklopu poziva "Zaželi", ministar rada Josip Aladrović u Zadru je uručio pet ugovora vrijednih ukupno 11,7 milijuna kuna. Njima će se omogućiti zapošljavanje 130 teže zapošljivih žena i žena koje brinu o starijima na području Zadarske i Ličko-senjske županije. Riječ je o ugovorima u sklopu poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena- faza II. 


- Tim ugovorima omogućit ćemo posao za 130 teže zapošljivih žena i žena koje se skrbe za osobe starije životne dobi. Ono što je cilj ovog projekta jest, s jedne strane je, zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih i teže zapošljivih, a, s druge strane, povećanje skrbi za starije osobe diljem Zadarske i Ličko-senjske županije, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.


Dodao je kako je u te dvije županije, kroz 33 ugovora, uloženo više od 63 milijuna kuna, zahvaljujući čemu je zaposleno više od 500 žena.


- Program "Zaželi' jedan je od najkvalitetnijih programa za koji se novac osigurava iz Europskog socijalnog fonda. Od početno predviđenih 300 milijuna kuna narastao je na gotovo milijardu i 800 milijuna kuna, istaknuo je Aladrović.


-  Program povezuje i socijalnu uključenost i zapošljavanje i obrazovanje kao najbitnije prioritete socijalnog europskog fonda i ja sam siguran da će u idućoj financijskoj omotnici također se naći sredstva za ovaj projekt, rekao je Aladrović u Zadru.  


-  Kroz taj sustav je prošlo oko 12 tisuća žena, a skrbili smo oko 30 tisuća osoba u težem položaju - starijih osoba kojima smo kroz ovu uslugu pomogli u svakodnevici i pomogli im da budu socijalno uključeni, dodao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar

U Zadru će se putem projekta POKRET+ Projekt osnaživanja konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada zaposliti 20 gerontodomaćica.


- U Zadru je oko 36.000 zaposlenih, a nezaposlenih oko 1800. Na Zavodu za zapošljavanje imamo oko 300 radnih mjesta. Vjerujem da ćemo, kad počne turistička sezona, za koju očekujemo da će biti uspješna, imati i manjak radne snage, istaknuo je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.


Dodao je da će Grad Zadar, napraviti sve što možemo da osobama starije životne dobi poboljšamo život u gradu. 


- Konačni cilj je i gradnja novog doma za starije i nemoćne, rekao je Dukić.


Ministar Aladrović najavio je da će država osigurati novac u proračunu za gradnju hospicija na Babindubu, što je projekt Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, vrijedan 6,5 milijuna kuna, a u njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb za bolesnike s neizlječivim bolestima.

Europskim sredstvima planiraju se urediti zgrade i objekti za pružanje socijalnih usluga


-  Dom za odrasle osobe Sv. Frane će na Voštarnici gdje se sad nalazi Dom za odgoj sagraditi jednu kuhinju. Poznato je da dom sv Frane već dugi niz godina dostavlja pripremljene obroke, sad će se jedna posebna kuhinja izgraditi, najavila je u Zadru državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa


I zadarski centar za socijalnu skrb koji djeluje na 4 lokacije trebao bi preseliti u preuređenu zgradu Doma za odgoj.


-  Dom za odgoj će se također preseliti, budući da provode postupak transformacije i deinstitunacionalizacije ustanove, djeca više neće biti zbrinuta u jednoj takvoj zgradi nego će živjeti po stanovima, dodala je Marija Pletikosa.


U tijeku je u zadarskom centru javni natječaj za zapošljavanje tri stručne osobe i time je zadarski centar u potpunosti popunjen prema sistematizaciji.

Resorno ministarstvo najavljuje zapošljavanje novih 200 stručnih radnika u svim hrvatskim centrima za socijalnu skrb, što bi rezultiralo kvalitetnijom socijalnom uslugom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!