Aladrović: Vlada mjerama čini da udar na naše građane bude što niži

09.02.2022.

12:31

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je ponovio da će Vlada u idućim tjednima predstaviti paket mjera za pomoć građanima i poduzetnicima kako bi ublažila udar na standard građana zbog poskupljenja energenata.

- Mi moramo vidjeti još koliko je širok taj segment ljudi za koje smatramo da su najugroženiji. Ali s druge strane moramo apostrofirati to da je disbalans koji se događa na tržištu energenata izrazito velik i poskupljenja definitivno očekuju cijeli svijet, Europu, pa i Hrvatsku u budućnosti. Ono što vlada čini, mora učiniti i činimo kroz ovaj paket mjera je da taj udar na naše građane bude što niži, rekao je Aladrović.

Aladrović je danas uručio52 ugovora, vrijednih 29,8 milijuna kuna, udrugama koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom na području Zagreba, zagrebačkog prstena i sjeverozapadne Hrvatske.


- Ovi ugovori su prvi od ukupno 135 ugovora koje ćemo potpisati s udrugama civilnog društva diljem Hrvatske. Na taj način ćemo financirati 79 programa usluga osobne asistencije, 29 programa usluge tumača, odnosno prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, te 27 programa usluge videćeg pratitelja, što će poboljšati svakodnevni život naših brojnih sugrađana, rekao je Aladrović.


Problem percepcije osoba s invaliditetom možemo mijenjati svi zajedno konkretnim djelovanjem, osiguravanjem potrebnih socijalnih usluga, lakšim pristupom uslugama i ravnopravnijim uključivanjem u svijet rada i život zajednice, poručio je.


Donošenjem novog Zakona o socijalnoj skrbi proširen je krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja i povećane su naknade u iznosu od 4500 kuna, kazao je i najavio daljnje povećanje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz financiranje radionica i poticaje na tržištu rada.


- Pomaci su napravljeni, samo u ovoj godini za poticanje zapošljavanja je investiran 81 milijun kuna, uključeno je 1109 osoba s invaliditetom, što je gotovo 30 posto više nego 2020. godine, naglasio je Aladrović.


U ovoj godini Vlada će se fokusirati na dva nova zakona, Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji, što je interes Hrvatske kao socijalne države.


Saborska zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) ustvrdila je kako je ova godina u znaku osoba s invaliditetom jer nikad u jednoj godini nisu donijeli toliko zakona koji idu u prilog osobama s invaliditetom.


Aladrović je komentirao najavu zagrebačkih vlasti da će produžiti radno vrijeme vrtića do 21 sat uz pomoć sredstava iz EU-ovih fondova rekavši da Vlada produženi boravak vrtića već financira kroz EU-ov Socijalni fond u nizu lokalnih sredina.


Podržavamo tu odluku. S obzirom na to da su vrtići u nadležnosti lokalnih tijela, očekujemo od Grada Zagreba da se više i kvalitetnije aktivira, kazao je Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!