06:37 / 22.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Aladrović: Želimo razgovor, a ne sudsku zabranu štrajka

-

-

Foto: - / -

Vlada nudi rast osnovice, a sindikati traže rast koeficijenata - ima li prostora za dogovor?
Vlada nudi rast osnovice, a sindikati traže rast koeficijenata - ima li prostora za dogovor? Rastu li sindikalni apetiti? Može li vlada ponuditi više od 6,12 posto u tri rate iduće godine? Hoće li vlada od suda zatražiti mišljenje o zakonitosti štrajka u osnovnim i srednjim školama te hoće li štrajk biti plaćen?

- Deveti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama

O tome "U mreži prvog" govorili su: ministar rada Josip Aladrović te sindikalisti Igor Radeka, Branimir Mihalinec i Dubravko Jagić.

- Mi smo svi svjesni odgovornosti koju nosimo prema učenicima. Najveću žrtvu podnose upravo učenici i njihovi roditelji. Koliko štrajk može trajati? Može trajati dok ne dođemo do nekog dogovora. Dakle, mi smo sa svoje strane ponudili 6,12%, to je ono što je u početku štrajka traženo. Mislimo da je to dovoljno za dogovor. Sindikati bi trebali pristati te štrajk s ovom ponudom zapravo gubi smisao. Moramo imati na umu da su jedine žrtve učenici. 

Branimir Mihalinec ističe sljedeće.

- Ministar Aladrović izgovara poluinformacije. Mi smo pokrenuli inicijativu za izmjenu koeficijenata složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama. Najniže plaće s visokom stručnom spremom su u socijalnoj skrbi i odgoju i obrazovanju. Njima je prošle godine porasla plaća za 15 posto, a sada mi isto imamo argumente. Ministar Aladrović govori da je osnovica i koeficijent isto. Mi govorimo i osnovica i koeficijent. Neka Vlada kaže argumente, a mi smo spremni razgovarati o dinamici provedbe dostizanja koeficijenata složenosti poslova.

Aladrović je potom upitao Mihalineca "što su oni spremni ponuditi".

- Koji su vaši argumenti? Sada ste ponovili da niste spremni odstupiti niti milimetra. Jesu li to pregovori?, pita ministar.

- Vi nama dokažite da koeficijent složenosti poslova mora biti najniži u javnim  službama... Ne možete reći nećemo, ne želimo, ne možemo, odgovara Mihalinec.

Igor Radeka na početku svojega izlaganja sarkastično je poručio "da je dirljiva briga ministra za učenike".

- Vlada se ponaša kao da je sve normalno i da je sve u redu. To je naprosto zaprepašćujuće. Kako god zbrajali, točni su podaci da je VSS u sektoru obrazovanja najpotplaćeniji.

Radeka ističe da visoko školstvo u četvrtak ide štrajk, ali i da su spremni na razgovor.

- Da je ranije bilo dijaloga ne bismo došli do ovoga. Govorimo, upozoravamo, a druga strana se ponaša kao da ne čuje. Neka ne mijenjaju teze. Mi govorimo o koeficijentima složenosti poslova. Nije samo ova vlast odgovorna, ali je činjenica da nisu ništa poduzimali.

Dubravko Jagić iz Sindikata policije kaže da žele povećanje koeficijenta s 0,85 na 1,00.

- Od 2001. godine nije povećavan koeficijent. Što se tiče pregovora, mi kao Sindikat policije Hrvatske nismo pregovore niti započeli. Ja dalje ne mogu pričati jer smo do sada napravili protokol koji će odrediti dinamiku pregovora. Na sigurnosti se ne smije štedjeti. Postavlja se pitanje tko će koga čuvati. Policajac mora biti dobro plaćen, opremljen i zaštićen.

O mogućnosti za "bijeli štrajk" Jagić kaže da to uvijek postoji kao mogućnost i da to nije nikakve prijetnja.

- To je upozorenje, možda čak i vapaj. Policijski službenici su potplaćeni.

O mogućem zahtjevu da se sudskim putem zabrani štrajk, ministar Aladrović kaže:

- Ako se za to odlučimo, Vlada će argumente podastrijeti sudu. Mi komuniciramo da želimo naći rješenje bez toga. Sudska zabrana štrajka nije opcija koja zadovoljava ijednu stranu. Mi želimo naći rješenje za stolom i razgovarati u nekakvom normalnom dijalogu koji će rezultirati socijalnim mirom. Do sada takva želja apsolutno ne postoji.

Na upit završava li 31. listopada štrajk Mihalinec kaže.

- Samo ću dodati da je ova naša aktivnosti ujedinila je sve zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. Imamo podršku gotovo 68 tisuća zaposlenih. Pozvao bih sve da se ne boje sudjelovati u štrajku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!