19:33 / 27.11.2019.

Autor: D.M./Tema dana/HRT

Aladrović: Znat ćemo donijeti pravo rješenje

-

-

Foto: - / -

Nakon dugotrajnih pregovora sindikalnih čelnika i vlade, premijer Plenković ponudio je prosvjetnim radnicima da im se u godinu dana plaća poveća za 10,4 posto te da se o koeficijentima razgovara sljedeće godine. Dogovor ovisi o izjašnjavanju nastavnika, no sudeći prema prvim reakcijama učitelja i profesora, ponudom nisu zadovoljni.

Sedam od 11 sindikata javnih službi prihvatilo dodatke na TKU 

Prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

- Naravno da nismo očekivali ovako negativne reakcije na ponudu Vlade. Čekamo rezultate referenduma i vjerujemo da možemo imati pozitivan ishod i okončati ovu situaciju. Smatramo da je tih 10,4 posto i taj uvjet od 1 posto mogu biti dovoljan razlog da se štrajk prekine, izjavio je u Temi dana ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Dodao je kako bi u 2020. godini dana prosječna plaća u prosvjeti bila veća za više od 700 kuna. U zadnje tri godine povećana je isto toliko - znači više od 1500 kuna ukupno. Naglasio je da je to najviše što je Vlada u ovom trenutku mogla učiniti.

Komentirao je činjenicu da je 7 od 11 sindikata javnih službi prihvatilo Vladinu ponudu o povećanju osnovice po principu 2+2+2. Istu su ponudu prihvatili i sindikati državnih službi. "Čudna i neugodna" je situacija da zbog 4 obrazovna sindikata ne možemo potpisati kolektivni ugovor i za 6,12 posto podignuti plaće medicinskim sestrama, kulturnjacima, socijali i ostalima, poručio je.

Hoće li biti zabrane štrajka odnosno uvođenja radne obveze?

- Mi smo se dogovorili da izjašnjavanje traje do sutra. Ne bi bilo u redu komunicirati bilo kakve potencijalne poteze vlade. Nakon rezultata ćemo sigurno znati donijeti pravo rješenje, kazao je Aladrović. Dodao je kako je Vlada pristankom da plati sve dane provedene u štrajku, ukoliko sindikati prihvate ponudu - pokazala širinu i volju za dogovorom. "Vlada je pokazala da se kompromisom rješavaju stvari, sad je na sindikatima da na referendumu iskažu stav, i mi se nadamo da će biti pozititvan", naglasio je.

Odgovornost ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

- Moj osoban stav je da svi mi nosimo odgovornost za svoje resore. Ministrica Divjak ne bi trebala biti medijator. Ona bi trebala nuditi rješenje, a to sazad nismo vidjeli. Zna se tko donosi odluku o tome tko može ili ne može biti član Vlade, kazao je Aladrović.

Je li na sinoćnjem sastanku u Vladi bilo riječi o koeficijetima?

- Mi smo u ranijim razgovorima sa sindikatima postigli djelomični kompromis da ne razgovaramo o koeficijentima nego o dodacima. Jučer smo razgovarali isključivo o dodacima i sindikati su to prihvatili. Prihvatili su, shvaćajući da koeficijente želimo urediti cjelovitim dokumentom. Činjenica je da ćemo na stol staviti Uredbu i cjelovito je sagledati, odgovorio je ministar. Opet je upozorio da odluku o povećanju koeficijenta treba gledati sistemski - "Ukoliko povećamo koeficijenata u sustavu obrazovanja možemo imati niz lančanih reacija sa različitim popravdanjima iz svih sektora. Zato želimo razgovarati o cjelovitom sustavu koeficijenata, tj. složenosti poslova koje koeficijenti uz sebe vežu".    
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!