18:26 / 19.01.2018.

Autor: HRT

Alarm u hrvatskim školama: učenici skupili 32 milijuna izostanaka

-

-

Foto: - / -

Kao jedan od glavnih krivaca navodi se novi Pravilnik o pedagoškim mjerama, koji ostavlja mnogo prostora za manipulacije opravdanjima.
Prema najnovijim podacima, prošle školske godine učenici osnovnih i srednjih škola imali su više od 32 milijuna izostanaka. Kao jedan od glavnih krivaca navodi se novi Pravilnik o pedagoškim mjerama, koji ostavlja mnogo prostora za manipulacije opravdanjima.

Nije tajna da naši učenici vole izostajati s nastave. Izostanaka je u osnovnim školama prošle godine bilo 15 i pol milijuna, u srednjima 16 i pol milijuna. Pa tako proizlazi da je svaki osnovnoškolac izostao 48, a srednjoškolac 99 sati. Profesori su očajni. Kao glavnog krivca navode novi izmijenjeni Pravilnik o pedagoškim mjerama donesen prije točno godinu dana.

Prema Pravilniku, roditelj može nekoliko puta opravdati izostanak od 3 dana zaredom, i to bez liječničke ispričnice. Nigdje nije definirano koliko se puta to može napraviti, kažu upućeni.

Milijuni izostanaka učenika nisu novost u našem školstvu. I nisu posebnost samo u Hrvatskoj, imaju taj problem i druge države. Ali one traže rješenje za smanjenje broja izostanaka, a naša je posebnost to što smo našli rješenje za povećanje broja izostanaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!