14:37 / 14.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Albanska ribarica u nezakonitom ribolovu kod Molunta

Albanska ribarica u nezakonitom ribolovu kod Molunta

Albanska ribarica u nezakonitom ribolovu kod Molunta

Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic / Pixsell

Albanska ribarica uhvaćena je u ponedjeljak u nezakonitom ribolovu južno od Molunta u Konavlima, a zapovjednik ribarice je zbog toga kažnjen s oko 78 tisuća kuna, objavila je dubrovačko-neretvanska policija.

Ulazak albanske ribarice pod imenom "Aucla" u hrvatski gospodarski pojas u ponedjeljak ujutro uočio je Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka tijekom nadzora morskog prostora, odnosno državne granice na moru.

- Pritom se plovilo kretalo brzinom od 2,5 čvora što je ukazivalo na mogućnost obavljanja gospodarskog ribolova, a što je, za plovila trećih zemalja, zabranjeno, ističe policija u priopćenju.

Policija je intervenirala u suradnji s ribarskim inspektorom Ministarstva poljoprivrede, a dok se albanska ribarica nalazila 3,13 nautičkih milja unutar isključivog gospodarskog pojasa RH na nju su se iskrcala dva policijska službenika i ribarski inspektor.

Ribarica je dovezena u Dubrovnik, gdje je pokrenut prekršajni postupak radi povrede Zakona o morskom ribarstvu.

- Općinski sud je kaznio zapovjednika albanske ribarice novčanom kaznom od 6.000 kuna, ali je morao platiti i 72.258 kuna naknade zbog štete počinjene ribama i drugim morskim organizmima, navodi se u priopćenju.

Nakon uplate kazne albanska ribarica je u srijedu 13. srpnja popodne napustila hrvatski morski prostor.

- Ovaj događaj primjer je zajedničkog rada, u ovom slučaju policije i ribarskih inspektora, usmjerenog na zaštitu ne samo morskog prostora pod punom suverenošću RH, već i prostora isključivog gospodarskog pojasa u kojem RH štiti sva svoja prava propisana Pomorskim zakonikom i Zakonom o morskom ribarstvu, kažu u policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!