09:44 / 29.03.2019.

Autor: HRT

Aleksić: Jučerašnja presuda izvrsna, ali ne i jako važna

-

-

Foto: - / -

Najavio je da će nakon odluke Vrhovnog suda banke i kazneno prijaviti DORH-u.
Vrhovni sud jučer je donio presudu vezanu uz švicarski franak (CHF). Sud je presudio da su banke nezakonito podizale kamate. O čemu se točno radi i koliko je presuda važna za građane koji su podignuli kredite u švicarcima pojasnio je u Studiju 4 Goran Aleksić, član udruge Franak i saborski zastupnik Snage.

Reakcije na presudu Vrhovnog suda o kamatnoj stopi na kredite u "švicarcima"

- Mi smo mislili da će ta presuda biti jako važna. Međutim ta presuda nije jako važna. Naime to je presuda koja se odnosi na konvertirani kredit. Čovjek koji je konvertirao kredit dobio je preplaćene kamate koje su već isplaćene njemu na račun. Banka je nakon toga uložila reviziju i tražila je da se ta presuda odbaci. Mi nismo znali kako revizija izgleda, nismo znali ni da ta presuda neće biti bitna, ali sad kada je presuđeno, vidimo da nije bitna. O čemu se radi? Banka je prigovorila toj presudi zbog konverzije. Međutim prigovorila je presudi zbog konverzije tek u žalbenom postupku. Kada žalbeni postupak dođe na red, prekasno je za takav prigovor, jer po zakonu o parničnom postupku, u žalbenom postupku ne mogu se dostavljati nekakve nove činjenice, nego se mogu pozivati samo na ono što je bilo prije žalbenog postupka. Zbog toga Vrhovni sud nije razmatrao pitanje konvertiranih kredita i pitanje naših prava nakon konverzije, objasnio je Aleksić.

Dotaknuo se međutim i toga zašto je presuda po njemu dobra.

- Presuda je dobra, čak bih rekao izvrsna, zbog toga što je Vrhovni sud još jednom utvrdio da ono što banke cijelo vrijeme tvrde - nije istina. A banke su cijelo vrijeme tvrdile da su one 2013. i 2014. godine uskladile svoje poslovanje sa zakonom tako da su u kreditima koji su već bili aktualni, koji su postojali, utvrdili samovoljno maržu i promjenjivi dio kamatne stope, i onda o tome poslali obavijest dužniku. Time su tvrdile da su riješile zakonsku obvezu i od tog trenutka promjenjiva kamatna stopa je poštena. Međutim Vrhovni sud je rekao: 'ne, vi opet niste o tome s dužnikom pregovarali, vi opet niste s dužnikom to ugovorili, prema tome - i dalje vrijedi samo početna kamatna stopa'. U tom smislu je presuda izvrsna, kaže Aleksić.

no što sada čekaju, kaže, odluka je Vrhovnog suda o reviziji po predmetu  2868/18.

- I u tom predmetu Vrhovni sud će morati zauzeti stav o konverzijama kredita sa švicarskim francima i po tom pitanju ćemo onda znati na čemu smo. Moram reći da se nadam da je Vrhovni sud to možda već i odlučio, rekao je.

Njegova poruka onima koji su podigli kredite u CHF?

- Poručujem svima da tuže, konvertiranima da se pripreme na tužbe, a onima koji imaju kredite u eurima i kunama također poručujem da provjere na koji način je ugovorena njihova kamatna stopa.  Ako je ugovorena tako da se mijenja odlukom banke i nakon toga povećavana, takva kamatna stopa je nepoštena i nezakonita i oni imaju pravo na preplaćene kamate isto kao i CHF dužnici. Dakle, banke su u Hrvatskoj masovno kršile prava potrošača, masovno su kršile hrvatske zakone i zbog toga najavljujem da ću ja te banke nakon odluke Vrhovnog suda i kazneno prijaviti DORH-u, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!