Aleksić: Povijesna odluka Vrhovnog suda o CHF kreditima

14.06.2018.

11:39

Autor: M.P./B.S.LJ./HRT

default error photo
Saborski zastupnik Goran Aleksić povijesnom je nazvao presudu Vrhovnog suda.
Čestitamo Vrhovnom sudu na povijesnoj odluci da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima - istaknuli su saborski zastupnik Snage Goran Aleksić i odvjetnica Nicole Kwiatkowski na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru.

Vrhovni sud RH odlučio je kako je kolektivnom tužbom u tzv. "slučaju Franak" prekinuta zastara potraživanja preplaćenih kamata na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o jednostrano promjenjivoj kamatnoj stopi te je pravomoćnom presudom 13. lipnja 2014. zastara počela teći od početka za sva potraživanja preplaćenih kamata u privatnim sudskim postupcima.

"Svatko tko je ugovorio kredit između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008., a nije išao u konverziju kredita u švicarskim francima - ima pravo na povrat preplaćenih kamata, čak ako su kredite u međuvremenu otplatili", kazao je Goran Aleksić dodajući kako postoje dvojbe o vraćanju preplaćenih kamata za dužnike iz konvertiranih CHF kredita o kojima će sudovi tek donijeti svoje odluke.

Preporučio je imateljima kredita u švicarskim francima da se za savjet o tužbi obrate Udruzi Franak koja će im dati i popis odvjetnika koji se bave tom problematikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!