18:30 / 25.06.2020.

Autor: T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Alemka Markotić u Dnevniku HTV-a: Zadovoljni smo da situacija nije teža

-

-

Foto: - / -

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević, gostovala je u središnjem Dnevniku HRT-a.
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević u središnjem Dnevniku HRT-a izjavila je da je 42 hospitaliziranih, od 230 novih inficiranih.

Đakovo: Rezultati današnjih testiranja bit će sutra
Epidemija koronavirusa - najnovije vijesti

- S obzirom na dva žarišta to povećanje broja nas nije iznenadilo. Imamo dvije zatvorene cjeline gdje se radi o ljudima koji su pod povećanim rizikom, tako da je bilo za očekivati povećani broj. Ti valovi su jedna uzburkana priča gdje virus nije ni otišao, rekla je Markotić.

Alemka Markotić kaže kako se u Hrvatskoj uspjelo uspostaviti dobru situaciju pa smo se svi skupa malo više relaksirali.

- Jednostavno taj virus je našao prostor da se razmnožava, dodala je.

- Pratit ćemo razvoj situacije i u drugim područjima. Žarišta smo imali i sada i moglo ih se uspješno svladati. Tako da vjerujem na vrlo brzu reakciju i identifikaciju novooboljelih i nova žarišta, istaknula je Markotić.

Alemka Markotić kaže kako je 42 hospitaliziranih, od 230 novoinficiranih, a to je 18 %, što je u sklopu očekivanog.

- Većina ima blagi oblik bolesti, nitko nije na respiratoru, dodala je.

Alemka Markotić ističe kako nema dokaza da je virus oslabio, nego se njegova slabost pokazuje u tome što se teže širi kod ljudi koji su sve više na otvorenom i prozori su nam otvoreni.

- Postoje nekakve molekularne naznake, postoje neke rasprave o tome, znanstvene studije će pokazati što se događa s virusom. Zadovoljni smo da situacija nije teža, što ne znači da se treba opustiti, rekla je Markotić. 

- Ako se svih onih mjera budemo držali, vjerujem da će biti uspješno, zaključila je Markotić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!