Aljmaš: Memorijalni centar u vojnom bunkeru

01.08.2023.

19:57

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Aljmaš: Memorijalni centar u vojnom bunkeru

Aljmaš: Memorijalni centar u vojnom bunkeru

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U najvećem marijanskom svetištu na istoku Hrvatske danas se otvara Memorijalni centar, i to u nekadašnjem vojnom bunkeru.

Puno je rada i truda i još više volonterskih sati trebalo da se stari zapušteni vojni bunker pretvori u reprezentativno, galerijsko izdanje, rekla je u središnjem Dnevniku HRT-ova novinarka Melita Homa.

- Bila je to ideja novog upravitelja Svetišta velečasnog Tomislava Čurića. U ovom bivšem vojnom bunkeru koji je svojevrsni vremeplov Aljmaša, posjetitelji će moći vidjeti kako se u Aljmašu nekada živjelo. Veliki dio je posvećen Domovinskom ratu i stradanju ovoga mjesta, kada su manje-više sve kuće bile srušene, a agresori su u potpunosti srušili crkvu, a nekim Božjim čudom ostao je spašen kip Gospe od Utočišta, rekla je Homa. 

- Gospa je sedam godina dijelila sudbinu progonstva i onda se simbolično vodenim putem kojim su Aljmašani napustili Aljmaš vratila kući. Sve se to može vidjeti u Memorijalnom centru, kao i dvije kapelice, spomen sobe sjećanja na žrtve Domovinskog rata, spomen soba na događaj koji se dogodio 2003. godine kada je papa Ivan Pavao II u Osijeku ponovno okrunio Gospu od Utočišta vrativši joj dostojanstvo nakon Domovinskog rata. Ovdje su mnoge memorabilije iz stare crkve, a može se vidjeti kako je nastajala i kako je građena nova crkva, istaknula je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!