19:33 / 17.09.2019.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/HRT

ALS joj uzeo sina, a onda je ostala i bez prava

-

-

Foto: - / -

Šest i pol godina trajala je lavovska borba Slavice Horvat za ozdravljenje i prava oboljelog sina.
Šest i pol godina trajala je lavovska borba Slavice Horvat za ozdravljenje i prava oboljelog sina. Čak dvije godine trebalo joj je da dobije status roditelja njegovatelja. ALS ih je porazio, ali i država koja je s danom Kristijanova odlaska ostavila majku bez ikakvih prava.

- Moj sin bio je vrckast. On je bio omiljen u društvu jer je uvijek radio sve moguće psine i gluposti. I to je bio Kiki. Kad je on meni zapravo rekao "mama, umoran sam", prije nego što je postavljena neka dijagnoza... 'Kako nećeš, sine, biti umoran, pa ti trčiš cijeli dan! Trči tu, trči tamo... Pa naravno da si umoran!, ispričala je njegova majka Slavica Horvat za HRT-ovu emisiju Labirint.

Njen sin bolovao je 6,5 godina, kada mu je bilo 18. Preminuo je 20. kolovoza ove godine.

- Bila sam sama s njim. Cijelo to vrijeme bila sam sama s njim. Stres koji je neizreciv, ja vam to ne mogu opisati. Biti sam, vidite da odlazi, svjesni ste zadnjih minuta, već plave nokti, znamo kako to ide... Ja se šalim s njim... Otišao je miran. Ja ne znam odakle mi snage, ali mogu danas s ponosom reći da u 6 i pol godina on nije vidio moje suze. Vi ih danas vidite, on ih nije vidio. Možda ih danas teže kontroliram, ali on nije vidio jednu moju suzu - kaže.

Pokušala je, nastavlja, sve na svijetu.

- Njegovi nalazi su obišli svijet. Sve što sam  čula, sve što je davalo i onih 0,01 posto šanse ili nade, mi smo pokušali, kaže.

Sustav je, kaže, bio spor, trom. Kristijanu je odobrena invalidnina u maksimalnom iznosu od 1200 kuna, dok je majci odbijen status njegovatelja.

- Jer bolest nije dovoljno dokazana. To je apsurd. Onda smo išli ponovno u postupak, ponovno u nalaze. Uglavnom  ta procedura je trajala 2 godine, mjesec, dva, da bih ja uopće dobila status, kaže Slavica.

Status roditelja njegovatelja i zdravstveno ukinuli su joj 20. kolovoza, na dan kada joj je sin umro.

- Saborski zastupnik koji više nije u saborskim klupama šest mjeseci ima pravo da se snađe, nađe novi posao ili ode u mirovinu. Od mene, i od svih roditelja koji su izgubili dijete, se danas očekuje da odem na burzu jer ću dobiti barem zdravstveno i da aktivno tražim posao jer će me u suprotnom burza "skinuti", nastavlja Slavica iza koje je, kaže, 6 i pol teških godina, ali najteža su posljednja dva mjeseca. 

- Ja mislim da tragičniji i teži period u životu nema nitko, poručuje.

Pogledajte priču Labirinta:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!