Alžirski ministar vanjskih poslova u posjetu Hrvatskoj

26.03.2018.

12:06

Autor: D.M./M.M./HRT/Hina

Foto: Twitter, Vlada RH

Foto: Twitter, Vlada RH

Foto: - / -

Nakon sastanka s ministricom Pejčinović Burić alžirski ministar potpisao je s ministricom Obuljen Koržinek Sporazum o kulturnoj suradnji Hrvatske i Alžira.
Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u Zagrebu s alžirskim kolegom Abdelkaderom Messahelom. Naglasili su tradicionalno prijateljske veze Hrvatske i Alžira u kojem su naše tvrtke poput Ingre ostavile dubok trag, no poručili su da ima prostora za još bolju suradnju. Nakon sastanka alžirski ministar potpisao je s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek Sporazum o kulturnoj suradnji Hrvatske i Alžira.

"Upravo ta gesta i taj sporazum koji smo potpisali govore i svjedoče o približavanju naših naroda, jer istina je da imamo mnogo toga zajedničkog. Ovo će biti novi zamah našim zemljama kao pripadnicama mediteranskog kruga i približavanju naših zemalja i naroda", poručio je Abdelkader Messahel."Postoje odlični bilateralni i multilateralni odnosi između Hrvatske i Alžira, postoji i dugogodišnja gospodarska suradnja. Neke tvrtke kao što je Ingra posluju u Alžiru 40-ak godina, međutim, isto je tako činjenica da je naša trenutačna gospodarska suradnja nedovoljna", izjavila je ministrica Marija Pejčinović Burić.
S ministrom Abdelkaderom Messahelom u Banskim dvorima sastao se i premijer Andrej Plenković.

Razgovarali su o važnosti jačanja bilateralne suradnje te gospodarske suradnje, ali i sveukupne odnose sa zemljama sjeverne Afrike, doznaje se iz službenog priopćenja.

Politički odnosi Hrvatske i Alžira ocijenjeni su kvalitetnima, a istaknuta je važnost jačanja bilateralne suradnje poput današnjeg potpisivanja ugovora o kulturnoj suradnji, stoji u priopćenju.

Kada je riječ o gospodarstvu, izražen je interes za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji će pomoći daljnjoj prisutnosti hrvatskih kompanija u Alžiru.

Hrvatska u sklopu svoje mediteranske politike želi jačati odnose sa zemljama sjeverne Afrike pa tako i s Alžirom, a posebno u kontekstu sprječavanja ilegalnih migracija i borbe protiv terorizma, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću premijera Plenkovića.

Ministra Messahela primio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Istaknuli su dobre i prijateljske odnose između Hrvatske i Alžira, bez otvorenih pitanja, ali s potrebom održavanja češćih bilateralnih susreta na visokoj razini.

Također složili su se da postoji veliki prostor za unapređenje suradnje na svim područjima od obostranog interesa, prije svega u gospodarstvu, znanosti i kulturi te je u tom smislu pozdravljeno današnje potpisivanje Sporazuma o kulturnoj suradnji.

Kada je riječ o gospodarskoj suradnji, predsjednik Sabora istaknuo je zainteresiranost Hrvatske za intenziviranjem gospodarske suradnje za što će dobra osnova biti stvaranje pravnog okvira, prije svega sklapanjem Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ministar Messahel istaknuo je potrebu organiziranja gospodarskog foruma i intenzivniju suradnju gospodarskih komora.

U Karlovcu je alžirskog ministra primila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska je zainteresirana za intenziviranje gospodarske suradnje između dviju država, kazala je Grabar-Kitarović i kazala da podržava potpisivanje sporazuma i ugovora s ciljem unaprjeđenja poslovnih odnosa hrvatskih i alžirskih tvrtki, kaže se u priopćenju s Pantovčaka.

Kao područja od zajedničkog interesa naznačene su električna, prehrambeno-prerađivačka i građevinska industrija, a predsjednica je izrazila uvjerenje kako Hrvatska može imati značajnu ulogu kao ulazna točka plasmana alžirskih proizvoda na tržište Europske unije.

Grabar-Kitarović istaknula je i kako je Hrvatska zainteresirana za jačanje sigurnosne suradnje te da Alžir smatra ključnim čimbenikom u očuvanju stabilnosti i sigurnosti šire regije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!