13:18 / 17.07.2019.

Autor: HRT

Ambiciozni plan: Do kraja 2020. manje smeća u Hrvatskoj

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Ćorić smatra pothvat da se do kraja 2020. odvaja 50 posto otpada "vrlo ambicioznim".
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u srijedu da Hrvatska nije na vrijeme krenula u rješavanje problema odvajanja otpada i kružne ekonomije, zbog čega je cilj da se do kraja  2020. godine odvaja 50 posto otpada "vrlo ambiciozan".

- Imajte na umu da su pojedine jedinice lokalne samouprave poput Preloga ili Krka odavno krenule pozitivnim smjerom, a njihovi rezultati, činjenica da odvajaju više od 50 posto otpada, rezultat su toga, kazao je ministar Tomislav Ćorić nakon sjednice užeg Vladina kabineta.

- Ono što radimo kao ministarstvo, kao Fond za zaštitu okoliša, kroz otvorene natječaje i edukaciju je da odvajanje otpada bude što veće, poručio je.

Upitan je li posljednjih mjeseci primijetio hrpe otpada oko kontejnera ili razliku u kvaliteti komunalnih usluga u Zagrebu, rekao je da nije primjetio veće probleme oko odvoza otpada.

Razvojna strategija Europa 2020., kao jedan od tri osnovna prioriteta razvoja Europske unije, predlaže održivi rast, odnosno promicanje ekonomije koja učinkovitije iskorištava resurse, zelenija je i konkurentnija.

Središnji aspekt je prelazak s postojećeg linearnog na kružno gospodarstvo, ekonomski model koji osigurava održivo gospodarenje resursima i produžavanje životnog vijeka materijala i proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!