Američki kibernetički stručnjaci sa SOA-om proveli akciju protiv zloćudnih aktera

18.08.2022.

18:32

Autor: V.G./Hina/HRT

Zgrada SOA-e

Zgrada SOA-e

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Elitni stručnjaci iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a (U.S. Cyber Command) proveli su u suradnji sa Sigurnosno obavještajnom agencijom (SOA) zajedničku operaciju protiv zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama, priopćila je u četvrtak SOA.

Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti, kazao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić, navodi se u priopćenju.

Međunarodna partnerstva koja gradimo su ključna za prevenciju brojnih državno sponzoriranih kibernetičkih napada i napada koji ugrožavaju našu nacionalnu sigurnost. Što su izazovi kibernetičkoj sigurnosti složeniji, to naš odgovor na njih mora biti sveobuhvatniji, dodao je.

Tim vojnih i civilnih stručnjaka USCYBERCOM-a, koji djeluje u sklopu ministarstva obrane SAD-a, tražio je zloćudne aktivnosti i ranjivosti na prioritetnim mrežama važnim za nacionalnu sigurnost, sa stručnjacima iz Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e.

Kako se navodi na mrežnoj stranici Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a po prvi puta su elitni američki operativci za kibernetičku sigurnost bili raspoređeni u Hrvatsku kako bi se borili protiv zloćudnih kibernetičkih aktivnosti.

SOA napominje da namjenske snage USCYBERCOM-A (Cyber National Mission Force) redovito provode operacije lova (hunt forward operations) širom svijeta s ciljem učenja o aktivnostima protivnika za potrebe nacionalne obrane, ali i kako bi se ojačale sposobnosti kibernetičke zaštite partnerskih država, pojašnjava SOA u priopćenju.

Tako je do 20. kolovoza 2022. SAD takvu operaciju proveo 31 put u 17 država na više od 50 partnerskih mreža.

Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti, kazao je vođa američkog tima koji se po obavljenoj operaciji vratio u SAD, navodi u priopćenju SOA, napominjući da se njegovo ime ne može otkriti iz sigurnosnih razloga.

Osobno sam bio impresioniran sa razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce, poručio je, dodavši da oni dijele informacije s partnerima kako bi mogli djelovati na vlastitim mrežama.

General bojnik William J. Hartman, zapovjednik kibernetičkih namjenskih snaga istaknuo je kako su u misiji u Hrvatskoj sudjelovali neki od najboljih obrambenih operativaca.

- Želimo donijeti ekspertizu i sposobnosti partnerskim nacijama dok prepoznajemo kibernetičke protivnike koju mogu ugroziti našu naciju, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!