Američki nosač Harry S. Truman pred Splitom

11.02.2022.

11:37

Autor: HRT

Američki nosač aviona Harry S. Truman pred splitskom lukom

Američki nosač aviona Harry S. Truman pred splitskom lukom

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Na istočnom dijelu gradske luke Split danas se usidrio američki nosač aviona USS Harry S. Truman na kojem se nalazi više od šest tisuća mornara i zrakoplovaca te 90 zrakoplova i helikoptera.

Taj nosač koji je u Splitu zadnji put bio 2015. dug je više od 330 metara, visok 74 metra, širok je 40 metara, dok je uzletno-sletna paluba na najširem dijelu široka 76 metara. Može postići brzinu od 30 čvorova, pokreću ga dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine, a naoružan je raketama i drugim naoružanjem.

Iz Ministarstva obrane rekli su kako je riječ o rutinskom posjetu radi logističke popune i odmora posade koja će boraviti u Splitu u veljači.

Američkim nosačem aviona zapovijeda kapetan Gavin Duff koji vjeruje da će posjet nosača aviona Splitu mornarima koji na njemu služe pružiti priliku da se odmore te pokazati predanost partnerima i saveznicima SAD-a u Jadranskom moru.

Poslušajte što o svemu kažu građani Splita.

Galerija
Američki nosač Harry S. Truman pred Splitom, Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Američki nosač aviona Harry S. Truman pred splitskom lukom, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLAmerički nosač Harry S. Truman pred Splitom, Foto: Ivo Čagalj/PIXSELLAmerički nosač Harry S. Truman pred Splitom, Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!