Američki sud potvrdio presudu kojom je odbačena tužba protiv RH

10.08.2023.

21:19

Autor: I.Z./HRT/Hina

merički sud potvrdio presudu kojom je odbačena tužba protiv RH

merički sud potvrdio presudu kojom je odbačena tužba protiv RH

Foto: - / Shutterstock

Žalbeni sud SAD-a odbio je žalbu Mirka Despotovicha i potvrdio presudu Okružnog suda iz New Yorka koji je u prvostupanjskom postupku odbacio tužbu protiv Hrvatske kao navodnog alter ega Gavrilović Holdinga, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo (DORH).

Okružni sud SAD-a, Južni okrug New York, donio je 17. kolovoza 2022. odluku kojom je u cijelosti prihvatio hrvatski zahtjev za odbacivanjem tužbe Mirka Despotovicha, koji posluje kao Tradexim International Co. California, protiv RH zbog stvarne nadležnosti prema Zakonu o imunitetu stranih država.

DORH je prošlog rujna priopćio da je tužitelj još 1990. ugovorio s prehrambenom industrijom Gavrilović isporuku 635 tona konzervirane šunke koja je trebala biti dostavljena SAD-u. Prva je pošiljka stigla u svibnju 1990. a kako je utvrđeno da sadrži bakterije prva i druga pošiljka su vraćene u Hrvatsku na uništenje.

- Budući da je pošiljka vraćena zbog neispravnosti, a Tradexim je platio dio robe, došlo je do spora te je Tradexim 2000. tužio Gavrilović Holding pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, dodaje se u priopćenju.

Zagrebački je sud presudio u korist Tradexima i naložio Gavrilović Holdingu isplatu glavnice od gotovo 386.000 američkih dolara uvećanu za kamate i sudske troškove od skoro 40.000 dolara.

Kako Tradexim nije uspio naplatiti dosuđeni iznos, 2019. godine je pred državnim sudom u New Yorku pokrenuo postupak radi priznanja i izvršenja presude Trgovačkog suda u Zagrebu protiv Gavrilović Holdinga koji je u tom trenutku bio brisan iz sudskog registra nakon okončanog stečajnog postupka.

U ožujku 2020. sud u New Yorku donio je presudu zbog ogluhe u korist Tradexima protiv Gavrilović Holdinga (tzv. default judgement) i to od 1.86 milijuna dolara budući da nitko uime Gavrilović Holdinga nije osporio tužbeni zahtjev.

Tužitelj je u ožujku 2021. na temelju te presude tužio Hrvatsku kao navodnog pravnog sljednika (alter ega) Gavrilović Holdinga.

Hrvatska je, zastupana po DORH-u i odvjetničkom društvu Squire Patton Boggs, osporila navode Tradexima te predložila da sud odbaci tužbu zbog nenadležnosti, što je sud prihvatio 17. kolovoza 2022., priopćio je DORH početkom prošlog rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!