17:52 / 15.05.2021.

Autor: HRT/J.L.

Američki sustav protuzračne obrane Patriot u Zemuniku

Američki sustav protuzračne obrane Patriot

Američki sustav protuzračne obrane Patriot

Foto: MORH / HTV/HRT

Američki sustav protuzračne obrane “Patriot” koji će sudjelovati u vježbi “Astral Knight 21” stigao je preko graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije u Hrvatsku te je dopremljen u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. 

Sustav protuzračne obrane “Patriot” iz sastava je američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command), a u vježbi "Astral Knight 21" pružat će zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21”.

Sustav protuzračne obrane “Patriot” po prvi puta će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.

Zapovjednik 5-7 bojne PZO iz sastava Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMD) bojnik David Jackson pojasio je kako je njegova bojna u konvoju s više od 50 američkih vojnih vozila, opreme i sustavom protuzračne opreme “Patriot” graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije krenula u hrvatsku zrakoplovnu bazu Zemunik.

Međunarodna vojna vježba “Immediate Response 21” provodi se u sklopu vježbi 'Southern Exercise Portfolio' pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je opsežne vježbe “DEFENDER-Europe 21” (DE21) koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe s ciljem izgradnje spremnosti i interoperabilnosti između SAD-a, NATO saveznika i partnerskih vojski, rekao je Jackson.

Danas se očekuje pojačan cestovni promet zbog transporta vojne opreme i snaga američke i slovenske vojske, među kojima je američki sustav protuzračne obrane “Patriot”, priopćio je MORH te zamolio građane za razumijevanje.

Vježba “Astral Knight 21” je vježba integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, odnosno prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

U provedbi vježbe svakodnevno će aktivno sudjelovati 50-tak zrakoplova i to američke zračne snage sa zrakoplovima F-15, F-16, B-52, tankerima KC-135, KC-46 i KC-10, E-3 AWACS, C-130 te helikopterima HH-60, talijanske zračne snage s avionima F-35 i AWACS, te oružane snage Helenske Republike s avionima F-16.

Iz Oružanih snaga RH u vježbi sudjeluje Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, te brodovi Hrvatske ratne mornarice, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Pripadnici Nacionalne garde Floride u Hrvatskoj

U zagrebačku zračnu luku stigla je glavnina američkih snaga koje sudjeluju u vježbi „Immediate Response 21". Riječ je o američkim topnicima, pripadnicima Nacionalne garde Floride. Prošli tjedan su morskim putom iz SAD-a u zadarsku luku Gaženica stigli oprema i naoružanje te postrojbe, nakon čega su prevezeni na vojni poligon „Eugen Kvaternik" kod Slunja, gdje će se održati vježba.

- Imamo priliku uvježbavati s topničkim postrojbama oružanih snaga SAD-a i slovenske vojske. Po prvi put ćemo raditi na način da će tri vojske raditi jedan tio topničke vježbe. Meni je to osobno jako drago, jer sam po vokaciji inače topnik, kazao je bojnik Željko Vuk, glavni planer MVV-a "IR21" uime OSRH.

- Uzbuđeni smo što smo ovdje i što ćemo sudjelovati u ovoj vježbi s iznimnim vojnicima i razmijeniti iskustva. U središtu ove vježbe bit će interoperabilnost, kaže narednik Richard Caton.

- Nikad nisam bio izvan svoje zemlje, veoma sam uzbuđen, ovo je veliko iskustvo za mene, dodao je razvodnik Philip Nguyen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!