Američki veleposlanik kod najstarijeg Hrvata zbog Iwo Jime

12.10.2019.

19:37

Autor: Danijela Minić/P.F./HRT

default error photo
Josip Kršul ima 107 godina. Danas su ga posjetili američki veleposlanik u RH i izaslanstvo američke vojske kako bi mu uručili odličja i dokumente koje su o njegovoj službi pronašli u vojnim arhivima.
U Selcu živi nastariji čovjek u Hrvatskoj. Josip Kršul ima 107 godina. Jedna od važnijih epizoda u njegovu dugom životu je sudjelovanje u postrojbama američke vojske na japanskom otoku Iwo Jimi u Drugom svjetskom ratu.

Stoga su ga danas posjetili američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst i izaslanstvo američke vojske kako bi mu uručili odličja i dokumente koje su o njegovoj službi pronašli u vojnim arhivima.

I danas su se na selačkoj rivi mimoilazile generacije. I dok je pred jednim cijeli životni vijek, iza Josipa Kršula bogato je životno iskustvo. Drago je sumještanima što "imaju" najstarijega Hrvata.

Pozdravila je barbu Josipa i američka vojska koja mu je u njegovoj 108. "stigla u goste." Uz zahvale, stigla su mu i brojna odličja za sudjelovanje u američkoj vojsci.

Danas smo mu uručili medalju za uzornu službu u vojsci i odličje za službu unutar granica SAD-a, za službu na Pacifiku, rekao je Robert Mathers, brigadir, američki vojni izaslanik.

Josip Kršul rođen je 10. prosinca 1911. u Selcu. Nakon školovanja za električara odlazi u Ameriku. Ondje ga zatječe Drugi svjetski rat pa se javlja u američku vojsku u kojoj sudjeluje i u bitki za Iwo Jimu 1945. godine.

Najstariji je Hrvat, ali i jedan od najstarijih američkih vojnih veterana.

- Nekoliko stotina tisuća američkih vojnika koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu još živi. Najstariji ima 112 godina, tako da gospodin Kršul nije najstariji američki veteran, objasnio je američki veleposlanik Kohorst.

Od barbe Josipa nismo uspjeli izvući misao ili komentar. Mnogo je toga iza njega. Nakon smrti supruge s kojom nije imao djece, prije sedam godina vratio se u rodni kraj. Za njega se brine nećak čija je majka, Josipova sestra, nedavno umrla u 102. godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!