Američki zapovjedni brod u splitskoj luci

21:00 / 31.07.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Mariola Milardović Perić

Američki zapovjedni brod u splitskoj luci

Američki zapovjedni brod u splitskoj luci

Foto: HRT / Dnevnik

U splitsku luku uplovio je zapovjedni brod šeste američke flote. Riječ je o brodu na kojem se nadgleda situacija na moru od sjevera Europe do obale Afrike. Mamio je poglede brojnih Splićana i turista.

Brod koji nikada ne spava. USS Mount Whitney, s četiristo članova multinacionalne posade, vlastitom bolnicom, helikopterom, opremljen najsuvremenijom komunikacijskom i nadzornom tehnologijom, zapovjedni je brod šeste američke flote.

- Ova moćna grdosija plovi već pola stoljeća. Opremljena najmodernijom tehnologijom kontrolni je centar iz kojeg se nadzire 24 sata stanje na Mediteranu pa do baltičkog mora, izvijestila je Mariola Milardović Perić

- Dok se na komandom mostu nadzire sve što plovi, iz admiralove sobe komunicira se s cijelim svijetom.

- Znači, iz ove sobe možemo zvati i Bidena? Zapravo možemo, da, možemo. To je ono što brod čini posebnim, ploveći kontrolni centar, mobilan i siguran, rekao je Dave Pollard, zapovjednik broda "USS Mount Whitney".

Američki su brodovi česti gosti u hrvatskim vodama, zbog redovitog održavanja u riječkom brodogradilištu i operacija uzajamne sigurnosti.

- Američka i hrvatska vojska vrlo su povezani partneri, mi donosimo stabilnost i mir u regiji.Naš odnos i zajedničke vrijednosti osigurat će prosperitet, ističe Pollard.

Otkako je Hrvatska u NATO-u, zajedno su u mirovnim misijama i specijalnim projektima.

- Američka vojska u proteklih deset godina uložila je više od 4 i pol milijarde kuna u hrvatsku - u opremu, obuku, izgradnju infrastrukture dodaje Pollard.

Četverodnevni posjet Splitu dobro je došao za jačanje bilateralne suradnje, sutra će na brod visoko hrvatsko izaslanstvo. A posada u razgledanje Splita, pred kojim je pokleknuo i zapovjednik.

- Predivan, uistinu je divan. Prvi put bio samo 2000-ite i tad sam rekao - moram dovesti obitelj. Danas su napokon u Splitu, rekao je.

Nakon Splita čeka ih velika dvotjedna vježba na kopnu i moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!