12:06 / 11.01.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Američko veleposlanstvo: Uvjeti su bili jasni cijelo vrijeme

-

-

Foto: - / -

Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi sa svim uvjetima - objavilo je veleposlanstvo.
Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je da su Sjedinjene Države sve vrijeme procesa akvizicije zrakoplova F-16 iz Izraela bile jasne u vezi s uvjetima potrebnima za prijenos tehnologije trećoj strani.

Posao u vezi s prodajom američkih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj definitivno je propao u četvrtak nakon što je Izrael službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova.

- Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih sa standardima NATO-a i radile na tome da se taj prijenos realizira - navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva, za čiju je objavu dobilo posebno odobrenje iz Washingtona jer je ondje vlada pod djelomičnom blokadom zbog sukoba u vezi s proračunom predsjednika Trumpa i demokratske većine u Kongresu.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, čije je odobrenje bilo potrebno za realizaciju posla, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

- Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Države omogućile odobrenje prijenosa. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi sa svim uvjetima - objavilo je veleposlanstvo i dodalo kako SAD ostaje "predan pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-ovih kompatibilnih zrakoplova".

Modificirani izraelski zrakoplovi F-16 Barak trebali su na hrvatskom nebu zamijeniti dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!