Američkom donacijom helidrom karlovačkoj bolnici

09.07.2019.

17:19

Autor: T.D/Hina

default error photo
Prošlog tjedna završio je pozivni natječaj Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj za izgradnju i opremanje četiri helidroma za potrebe bolnica u Zagrebu, Karlovcu, Slavonskome Brodu i Osijeku.
Prošlog tjedna završio je pozivni natječaj Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj za izgradnju i opremanje četiri helidroma za potrebe bolnica u Zagrebu, Karlovcu, Slavonskome Brodu i Osijeku, što je u utorak tijekom posjeta veleposlanika SAD-a W. Roberta Kohorsta karlovačkoj bolnici potvrdio njezin ravnatelj Ervin Jančić.

Planirana je bila izgradnja deset helidroma, ali je projekt početkom 2017. godine, za mandata veleposlanice Julliete Valls Noyes, reduciran na američku donaciju u vrijednosti 450 tisuća dolara za izgradnju helidroma uz KB Dubrava u Zagrebu, Opću bolnicu Dr. Josip Benčević u Slavonskome Brodu, KBC u Osijeku i Opću bolnicu u Karlovcu, a Republika Hrvatska u tim investicijama treba snositi troškove PDV-a i vanjskog nadzora projekata od milijun kuna.

Daljnja dinamika ovisi o odabiru izvođača od Veleposlanstva SAD-a.

Na parceli za helidrom uz bolničku zgradu napravit će se ploha za dnevno i noćno slijetanje helikoptera velikog kapaciteta i radijusa elise, sustav navođenja, svjetlosna signalizacija, ograda i pristupni put za evakuaciju ozlijeđenih osoba od helikoptera do hitnoga bolničkog prijma, rekao je ravnatelj Jančić.

Dodao je da se time karlovačka bolnica zbog svojega specifičnog položaja može još kvalitetnije profilirati u centar za hitno zbrinjavanje slučajeva iz područja patologije i politraume, od prometnih nesreća do mogućih nesretnih slučajeva na Vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja.

Veleposlanik Kohorst sastao se u karlovačkoj bolnici i sa skupinom od 16 američkih studenata medicine koji će tu u sklopu međunarodnog programa Shadowing u sljedeća dva tjedna u sklopu vježbi pratiti liječničku praksu na svim odjelima, posebice na dijagnostici.

Time će, rekao je ravnatelj Jančić, ti studenti steći uvid u drugačiji način razmišljanja i praksu unutar struke u odnosu prema SAD-u, a povratno bi i karlovačka bolnica iz tog programa mogla izvući korisne savjete za unaprjeđenje svojeg sustava.

Veleposlanik Kohorst na kraju posjeta Karlovcu obišao je u pratnji direktora Damira Vranića pogone tvrtke General Electric Hrvatska d.o.o.

U izjavi nakon sastanka sa županom Damirom Jelićem Kohorst je rekao kako vjeruje da Karlovac i Karlovačka županija svojom sigurnošću i tradicijom imaju dobre uvjete za privlačenje ulagača iz SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!