08:23 / 17.02.2019.

Autor: T.V./HRT

"Amsterdamska koalicija može osloboditi RH 'željeznog stiska' HDZ-a"

-

-

Foto: - / -

Amsterdamskoj koaliciji, koju čine IDS, Glas, HSS, HSU, PGS i laburisti, pristupili su i Demokrati, stranka bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića. U Čakovcu su danas potpisali aneks ugovora o pridruživanju.
Amsterdamskoj koaliciji, koju čine IDS, Glas, HSS, HSU, PGS i laburisti, pristupili su i Demokrati, stranka bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića. U Čakovcu su danas potpisali aneks ugovora o pridruživanju.

- Mrsićevi demokrati nadomak Amsterdamskoj koaliciji

- Laburisti se pridružili Amsterdamskoj koaliciji, Mrak-Taritaš i dalje na čelu GLAS-a

Obrazlažući razloge pristupanja Mrsić je izjavio da Amsterdamska koalicija nudi bolji život za sve građane i Hrvatsku kakvu zaslužujemo u 21. stoljeću. Kao najveći problem s kojim se Hrvatska trenutačno suočava naveo je siromaštvo i iseljavanje.

- Ako se dogovorimo da je nešto dobro za sve građane, onda se vrlo lako može stvoriti koalicija lijevog centra koja će se usprotiviti puzajućoj konzervativnoj revoluciji koju predstavlja HDZ, rekao je Mrsić, dodavši kako Amsterdamska koalicija može osloboditi Hrvatsku 'željeznog stiska HDZ-a'. Ustvrdio je da je ova koalicija jedina oporba ovoj vladi, može povesti Hrvatsku naprijed te kako se suprotstavlja kriminalu, korupciji i apatiji.

Demokrati će na listu za Europski parlament predložiti liječnicu Marinu Gradišer.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš poželjela je dobrodošlicu novim partnerima, kazavši kako je svim strankama Amsterdamske koalicije zajednički prije svega zdrav razum. Najavljujući uspjeh Amsterdamske koalicije na izborima EU-a, pozvala se na zaključak skupine pisaca - Borimo se za Europu jer će je uništiti. Rekla je da će se ovih sedam stranaka pridružiti toj borbi.

- Mi želimo da Europa i Hrvatska budu obrazovane, uspješnog gospodarstva, konkurentne, očuvanog okoliša s obnovljivim izvorima energije, dodala je Mrak-Taritaš. Rekla je kako se na izborima za Europski parlament ne bira između Čakovca ili Bruxellsa, već i za jedno i za drugo.

I predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekao je da Hrvatska ne mora biti najbogatija država na svijetu, ali mora biti normalna, europska, tolerantna kakvu želi velika većina njezinih stanovnika.

- U Amsterdamskoj koaliciji smo svi jednaki, a s dolaskom Demokrata postali smo najjači oporbeni blok i najjača oporbena politička opcija, ustvrdio je Beljak.

Potpredsjednik IDS-a Renato Kručić za Amsterdamsku koaliciju rekao je da izvlači Hrvatsku iz 'ralja nacionalizma', dodavši da u Hrvatskoj ima mjesta za sve, i za manjine koje u njoj žive.

Predsjednik Laburista David Bregovac pristupanje Demokrata smatra dokazom da koalicija predstavlja dobre ciljeve i da radi odlične stvari.

Potpredsjednici PGS-a i HSU-a, Branko Juretić i Nikola Capar u različitosti stranaka vide jedinstvo kakvo državi danas treba.

- Drago mi je da smo pristupanje potpisali u Čakovcu jer su Međimurci uzor u radišnosti i poštenju, onomu čemu težimo u Amsterdamskoj koaliciji, poručio je Capar.

Listu kandidata za izbore za parlament EU-a Amsterdamska koalicija predstavit će 23. veljače u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!