15:21 / 23.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Amsterdamska koalicija objavila tko im je sve na listi za europske izbore

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Amsterdamska koalicija predstavila je danas u Tvornici kulture listu od 12 kandidata za izbore za Europski parlament uz poruku da se bore za naprednu, slobodnu i prosperitetnu Hrvatsku.
Amsterdamska koalicija predstavila je danas u Tvornici kulture listu od 12 kandidata za izbore za Europski parlament uz poruku da se bore za naprednu, slobodnu i prosperitetnu Hrvatsku, a protiv netolerancije, nesposobnosti i primitivizma.

Nositelj liste je istarski župan i potpredsjednik IDS-a Valter Flego. Na drugom mjestu na listi je Jozo Radoš, zastupnik GLAS-a i ALDE-a u Europskom parlamentu, a treće zauzima Zoran Bahtijarević, dječji kirurg i liječnik hrvatske nogometne reprezentacije.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik Silvano Hrelja je na četvrtom mjestu, dok peto i šesto zauzimaju Tea Mičić Badurina, zamjenica predsjednika PGS-a, i Marina Gradišer, liječnica, stručnjakinja za dijabetes.

Slijede Diana Topčić-Rosenberg, poznata po borbi za dječja prava, ekonomski analitičar Damir Novotny, doktorica fizike i geofizike Mira Morović te Damir Jurić, suosnivač Liste za Osijek i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Dno liste, jedanaesto i dvanaesto mjesto,  pripalo je predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku i predsjednici GLAS-a Anki Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš (GLAS): Ovo su izbori između dvije Hrvatske i dvije Europe

Ovo su izbori između dvije Hrvatske i dvije Europe, naglasila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš upozorivši da razni populisti, manipulatori i radikali žele razoriti Europu.

- Nećemo dopustiti raznim Orbanima i našim domaćim diktatorima u svilenim rukavicama da nam svojim bahatim i despotskim ponašanjem uzmu slobodu, kazala je.

- Naša Europa i Hrvatska su obrazovane i konkurentne, naše gospodarstvo moderno i uspješno, a okoliš očuvan uz korištenje održivih izvora energije, naša Europe je Europa radnih mjesta koja osiguravaju dostojanstveni život, naša Europa je i u našem istočnom susjedstvu, a naša Hrvatska je dio takve Europe, istaknula je.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak naglasio je da Hrvatska zaslužuje bolje, zaslužuje biti dio civilizirane, antifašističke i sekularne Europe, te traži povjerenje birača koji nisu zadovoljni stanjem u domovini. Uvjeren je da će Amsterdamska koalicija osvojiti tri mjesta u Europskom  parlamentu.

- Nudimo Hrvatsku koja je dio napredne i civilizirane Europe, a ne ovoga što rade Orban, Tajani, Poljaci i neki drugi, rekao je Beljak.

Flego (IDS): Očekujemo dva mjesta u Europskom parlamentu

- Amsterdamska koalicija vidi Hrvatsku kao prosperitetnu, slobodnu i otvorenu zemlju, a okuplja ljude koji vjeruju da Hrvatska može biti napredna zemlja, koji se ne mire sa sadašnjim stanjem i koji su spremni dignuti glas protiv neslobode, cenzure i šovinizma, naglasio je Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

Nositelj liste Valter Flego naglasio je važnost izbora za Europski parlament jer se sve više važnih odluka donosi u EU te je kazao kako očekuje da će Amsterdamska koalicija osvojiti dva mjesta u Europskom parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!