Analiza vode iz jezera Šoderice: Rezultati uredni

29.08.2023.

10:15

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić održao je sastanak užeg sastava županijskog Stožera kojemu su prisustvovali ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla, zapovjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Zvonimir Habijan i voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić.

Ravnateljica Vadla je izvijestila kako je županijski Zavod za javno zdravstvo proveo uzorkovanje vode na području Šoderice na pet lokacija gdje je najveća frekvencija ljudi – kod Ribičkog doma, objekta Tomislav, dječje plaže ispred objekta Šoderica, Podravkinog odmarališta i plaže Lazine. Analize na ovih pet lokacija na Šoderici, kao i na drugim kupalištima, Zavod redovno provodi u sklopu svog djelokruga rada, a analiziraju se mikrobiološki parametri (Escherichia coli i crijevni enterokoki) te fizikalno-kemijski parametri, sve sukladno Uredbi o standardu kakvoće voda i  Uredbi o kakvoći voda za kupanje.

Rezultati analize su uredni, odnosno u granicama normale u usporedbi s prijašnjim mjesecima i godinama, kao i u usporedbi s drugim kupalištima na području Koprivničko-križevačke županije.

Kako se neslužbeno doznaje, osim redovitih analiza uzorkovanja vode, provest će se i analize kako bi se ustanovilo je li tijekom nedavnih poplava došlo do probijanja kemikalija iz bivše praonice vagona u jezero. Prostor bivše praonice vagona je kontaminiran kemikalijama, a nalazi se u blizini Šoderice.

Naime, prilikom nedavnog izlijevanja rijeke Drava iz korita poplavljen je prostor bivše praonice vagona koji je natopljena naftnim derivatima i raznim kemikalijama. Osim toga, Drava se prelila i u obližnju Šodericu zbog čega postoji bojazan od zagađenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!