Ancić: Prve promjene financijskoga sustava Katoličke Crkve od 2001.

30.12.2022.

13:43

Autor: T.V./HRT/Hina

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Promjena valute u Hrvatskoj bila je povod za sustavnije revidiranje novoga financijskog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj jer se od njegova uvođenja 2001. godine ništa bitno nije mijenjalo, rekao je Hini u petak glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Istaknuo je kako oni koji ne mogu plaćati usluge ni do sada nisu plaćali, jer Crkva ne odbacuje nego potpomaže ljude te dodao kako se povećanje cijena crkvenih usluga odnosi na one koji to mogu plaćati.

- Uzimajući u obzir promjene koje su se u međuvremenu dogodile uslijed inflacije i povećanja životnih troškova bilo je, naglasio je Ancić, nužno korigirati neke iznose na više.

Od Nove godine plaćanje svete mise skuplje je za 3 kune. Do sad se za nju plaćalo 50 kuna, a odsada će stajati 7 eura, što iznosi otprilike 53 kune.

Izradba rodoslovlja je poskupjela s 350 kuna na 100 eura, a vjenčanja i sprovodi skuplji su za 10 eura jer su s 300 poskupjeli na 375 kuna.

Za krsni, vjenčani i smrtni list dosad se izdvajalo 30 kuna, a od Nove godine bit će potrebno izdvojiti oko 60 kuna, odnosno 8 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!