20:31 / 11.01.2020.

Autor: S.M./M.Š./P.F./IMS/HRT

Andraševec: Premještaj štićenika iz 'Zelene oaze' u druge domove

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Andraševcu se dogodila strašna tragedija - šest osoba je poginulo u domu za starije i nemoćne. Taj drveni objekt nekoć je imao gospodarsku namjenu
Iz Doma za starije i nemoćne osobe 'Zelena oaza', u kojem je u jučerašnjem požaru smrtno stradalo šestero korisnika, počeo je najavljeni premještaj korisnika u Dom Lobor-grad, a na raspolaganju su im i drugi domovi, doznaje se od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Donja Stubica Stanke Erdelje.

Erdelja je Hini kazala da je većina od 21 korisnika već izmještena. Neki od njih već su preseljeni u svoje domove, budući da su njihova djeca ili rodbina došli po njih i odveli ih kućama, a za ostale ćemo korisnike organizirati prijevoz sanitetskim vozilima u Dom za odrasle osobe Lobor-grad, kazala je Erdelja dodavši da je dio korisnika već stigao u Lobor gdje je za njih sve organizirano. Osim Lobora, kaže, imaju na raspolaganju i druge domove, a očekuje i nada se da će svi korisnici 'Zelene oaze' biti preseljeni do kraja dana. Istaknula je i kako je svima u Centru najvažnije da ljudi, od kojih su mnogi još pod stresom, budu zbrinuti te da će učiniti sve da tako i bude. Lijepo je da su došli članovi njihovih obitelji i pružili im pomoć, a to i mi radimo, kako bismo svi zajedno lakše prebrodili ovo teško razdoblje. Ima tu i pokretnih, i polupokretnih osoba, a većina nepokretnih kojima rodbina nije mogla pronaći adekvatan smještaj ide u Lobor, rekla je ravnateljica donjostubičkog Centra za socijalnu skrb.

Smještaj u Lobor-gradu ili drugim domovima, odnosno povratak starijih osoba kućama tek je privremeno rješenje kojim se obiteljima omogućuje određeno vremensko razdoblje tijekom kojeg sami mogu pronaći novi dom za starije članove svojih obitelji, pojasnila je Erdelja.

Očevid završio, još se ne zna što je dovelo do požara

Završen je očevid u Domu za starije i nemoćne u Andraševcu u kojemu je izgorjelo šestero ljudi, no detalji još nisu poznati.

U domu, kojemu je izgorio jedan objekt koji nije bio prijavljen, pronađeno je najmanje 26 korisnika, iako je imao dozvolu za 13. Taj drveni objekt nekoć je imao gospodarsku namjenu.  U njemu je očito bilo više štićenika nego što mu je županija Krapinsko-zagorska odobrila, no nadzora nije bilo, jer nisu prijavljene nepravilnosti.

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izjavila je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da je bila na mjestu tragedije. Uputila je izraze sućuti članovima obiteljima stradalih osoba.

Istaknula je da je riječ o privatnom domu i da je on izvan mreže ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odnosno izvan mreže pružatelja usluga.

- Teško je u ovome trenutku govoriti o odgovornosti. Očevid je završio. Treba se utvrditi činjenično stanje, uzroci i tek tada će se moći nešto više o svemu reći, rekla je ministrica.
U Domu je bilo više osoba nego za što su imali dozvolu
Budući da se radi o privatnom domu, ministarstvo nije nadležno za njegov nadzor sve dok netko ne prijavi određene nepravilnosti. Ministrica je kazala da to nije dobro rješenje te da je današnji događaj i dokaz tomu. Uskoro ćemo predložiti novi zakon o socijalnoj skrbi u kojemu se, kako kaže Bedeković, nalaze bolja rješenja.

- Tražit ćemo pojačavanje kriterija za dobivanje dozvola za otvaranje ustanova ovakvog tipa, dodaje.

I Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije osobe Centar Zagreb, uputila je sućut obiteljima osoba koje su bile korisnici Doma. Istaknula je da je pitanje skrbi o osobama starije životne dobi vrlo kompleksno, ali ne smatra da su zanemareni.

- Nažalost, nemaju svi sreću doći u decentralizirane domove koji su u Hrvatskoj najpoželjniji oblik institucijske skrbi o osobama starije životne dobi. Najpoželjniji su upravo zbog standarda koje imamo, ali i cijena usluga, kazala je Karačić.

Odgovarajući na pitanje je li istina da se za te domove čeka i po više od 10 godina, Karačić je preciznije objasnila o čemu je riječ te spomenula i zahtjeve za smještaj s odgodom.

Pozivajući se na pučku pravobraniteljicu Loru Vidović koja je kazala da u izvještaju za 2018. stoji da je u samo 13% privatnih domova obavljen nadzor te da je u velikoj većini tada i utvrđeno da ima nepravilnosti, urednica i voditeljica "Teme dana" Zrinka Grancarić pitala je ministricu kako to da se nije poduzelo dovoljno iako je bilo stanovitih upozorenja. Bedeković je rekla da je njeno ministarstvo upoznato s izvješćem pučke pravobraniteljice te da su jako svjesni postojećih problema.

Karačić je zatim naglasila da se "u rasponu mogućnosti institucijske skrbi ljudi starije životne dobi ne može govoriti samo o domovima".

- Imamo i druge oblike, kao što su udomiteljstvo, a i obiteljske domove. Ti obiteljski domovi ušli su u sustav zakonom iz prošlog desetljeća kao neka opcija smještaja starijih osoba u manje stambene prostore. Taj proces nije dovršen, nije napravljen onako kako treba. Obiteljski domovi su zapravo najslabija karika u tom lancu. Osim prostornih uvjeta, vlasnik obiteljskog doma ne mora udovoljiti ovim drugim kriterijima koje moraju oni drugi, izjavila je Karačić.

Na pitanje kako to da su nepokretni korisnici doma u Andraševcu bili sami po noći te je li trebalo ondje biti neko dežurstvo, Karačić je odgovorila da su korisnici bili u obiteljskom domu te da su se o njima trebali brinuti članovi te obitelji i njihovi zaposlenici.

- Oni nikako nisu smjeli biti sami s obzirom na svoj psihofizički status. Ako imate osobe koje su nemoćne ili polupokretne ili pak potpuno nepokretne, onda one moraju biti pod 24-satnim nadzorom. Ne mogu vjerovati da su korisnici bili uopće u toj kući, koja vjerojatno nije imala ispunjene tehničke uvjete,  kazala je ravnateljica Doma za starije osobe Centar Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!