07:40 / 11.02.2019.

Autor: T.V./HRT

Andrea Ledić: Nema savršene krivotvorine

-

-

Foto: - / -

Tri tjedna nakon što je ministrica obrazovanja pokrenula provjeru diploma otkrivene su 4 lažne diplome. O tome kako otkriti krivotvorene diplome razgovaralo se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.
Nakon što su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja otkrili da u toj ustanovi radi osoba s krivotvorenom diplomom, ministrica Blaženka Divjak donijela je odluku kojom će diplome oko 90 000 osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti proći izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti. Do sada su pronađene četiri lažne diplome.

Kako tome stati na kraj te kako otkriti krivotvorene diplome u emisiji Dobro jutro Hrvatska pokušali su objasniti gosti: Mirjana Gopić, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Zoran BekićAndrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

- Divjak: Radi se na provjeri diploma u cijelom sustavu
- Pronađena četvrta krivotvorena diploma


Andrea Ledić kaže kako se u njihovom centru, između ostaloga, bave i utvrđivanjem vjerodostojnosti dokumenata.

- Utvrđujemo da li je dokument napravljen na originalnom obrascu, jesu li otisci pečata i potpisi originalni ili krivotvoreni, objašnjava Gopić dodajući kako nema savršene krivotvorine. Vještaci uvijek mogu otkriti je li nešto autentično ili krivotvoreno, kaže. 

Mirjana Gopić, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, kaže da se u procesu nostrifikacije visokoškolskih diploma Agencija dosad susrela s nekoliko slučajeva. - Od 2004. do danas Agencija se susrela s nekoliko lažnih diploma iz nekoliko država EU-a, ali i izvan Unije. To su bile diplome na kojima se golim oko vidjelo da se radi o krivotvorini. Stoga je Agencija to predala Državnom odvjetništvu., dodala je.

Ističe kako treba mijenjati Zakon o priznavanju diploma. 

- Zakon je dosta nedorečen, dosta je formalan, dovoljno je da se radi o akreditiranoj instituciji ili ustanovi i to je dovoljno da se prizna visokoškolska kvalifikacija koja je stečena u inozemstvu. No to nije dovoljno, bitne su i institucije koje akreditiraju te ustanove u matičnim državama, njihova je uloga ključna. Nažalost, uočeno je da nemajupotrebnu vjerodostojnost, objašnjava.

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Zoran Bekić zalaže se za otvoreni pristup informacijama i samim time i za otvoreni registar diploma.

- Otvoreni pristup doprinosi razvoju društva. Kad su informacije otvorene i svima dostupne ljudi više razmišljaju o tome što će objaviti, ističe.

U Hrvatskoj postoji Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova (DABAR) u kojemu se nalazi preko 80 tisuća završnih radova prikupljenih u zadnje dvije godine. Iako je samo polovica tih diploma javno dostupna Bekić smatra da je Repozitorij dobar temelj za provjeravanje plagijata.

Najavio je kako će ove godine Ministarstvo u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu omogućiti svim visokim učilištima - upotrebu softvera, alata u procesu odlučivanja je li neki rad autentičan ili se radi o plagijatu. 

- Mi smatramo da treba uspostaviti nacionalni registar diploma koji bi bio jako dobro zaštićen i jasno zakonom reguliran kako se ne bi mogao zloupotrebljavati, kaže Bekić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!