Plenković o neopravdanim poskupljenjima: Vlada ima puno arsenala u svojim rukama

06.01.2023.

14:22

Autor: B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Hrvatska Vlada nikada nije ta koja diže tenzije prema drugim državama, rekao je u petak premijer Andrej Plenković nakon domjenka Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića na koji je stigao i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. 

Plenković je u izjavi za medije nakon govora na domjenku rekao kako njegova Vlada vodi politiku dijaloga, smirivanja tenzija i rješavanja otvorenih pitanja.

- Hrvatska Vlada nikada nije ta koja diže tenzije, naglasio je premijer, navodeći dobre odnose sa Slovenijom nakon godina napetosti oko pitanja poput razgraničenja.

- Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost. Opterećuje nas vrijeme agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku, kad su počinjeni strašni zločini koji su tu, koji žive s nama, rekao je Plenković.

- Mi želimo ići korak po korak prema normalizaciji odnosa, ekonomskoj suradnji, rješavanju otvorenih pitanja, na način koji je primjeren međunarodnom položaju i statusu koje Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici, istaknuo je premijer.

- Prema tome, niti mi ikad skačemo na prvu loptu, niti podižemo tenzije, a kad su okolnosti takve da trebamo čvršće odgovoriti, uvijek to učinimo.

- Hrvatska ima svoj put i svoje ciljeve, nastavio je premijer, a ti ciljevi su da Srbi u Hrvatskoj žive skladno u hrvatskom društvu te da im država pomaže.

- Smatram da imamo vlastitu političku odgovornost da idemo prema naprijed, ali da ne ignoriramo neke teške teme, činjenice, istine s kojima se treba suočavati, zaključio je predsjednik vlade, dodajući da je dobro da je došlo do neformalnih susreta predstavnika hrvatskih i srbijanskih vlasti.

Srbijanski šef diplomacije na samom kraju 2022. objavio je da je predsjednik Aleksandar Vučić zatražio da malo odledi odnose s Hrvatskom. Manje od tjedan dana poslije, uz posredovanje predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i predstavnika Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova, Dačić je stigao u Zagreb na domjenak SNV-a prigodom pravoslavnog Božića.

Odluka o poboljšanju odnosa događa se nedugo nakon što su iz Beograda dolazile poruke poput optužbe za sabotažu putem plinovoda Janaf, podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota ili izjave tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a sadašnjeg obavještajnog šefa Aleksandra Vulina, da je Hrvatska iskompleksirana ustaška država.

Sam Dačić, koji je u svom govoru na domjenku pozvao na dijalog i natjecanje u izgradnji mira, a ne u mržnji, nakon domjenka se susreo s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. O čemu je dvojac razgovarao, ostaje nepoznanica jer ni jedan od njih nije dao izjavu za medije.


Plenković o neopravdanim poskupljenjima: Vlada ima puno arsenala u svojim rukama

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a  ponovno je istaknuo da će Vlada stati na kraj neopravdanom povećanju cijena zbog konverzije kune u euro i lovu u mutnom, poručivši da za to imaju puno arsenala u svojim rukama.

- Zakon o euru predvidio je konverziju da ono što je bilo u kunama x postane isti x u eurima, a ne nekakav xyz. Svaki taj lov u mutnom gdje nikakvi imputi nisu narasli od 31. prosinca do 2. siječnja prevara je potrošača i mi ćemo tome stati na kraj. Imamo puno arsenala u svojim rukama i zato još jednom preporučam svima da vrate cijene, izjavio je premijer Plenković novinarima nakon tradicionalnog božićnog primanja Srpskog nacionalnog vijeća (SNV).

Smatra da se trgovci neće oglušiti na zaključak Vlade o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena.

Istaknuo je da je zaključak Vlade jasan, a zadaće koje su dobile sve nadležne službe - od Državnog inspektorata, Porezne uprave i svih resora koji su tamo navedeni, obavljati će svoj nadzor.

Vlada je u četvrtak donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.

Brzo će reagirati i službe, ali će reagirati i sile tržišta

Premijer Plenković je, na novinarski upit, negirao da je Vlada kasno reagirala. Podsjetivši kako su Vlada i država u vremenu najveće krize u zadnjim desetljećima stala iza radnika i gospodarstva, premijer je poručio kako onda i od gospodarstvenika očekuju da budu pošteni i fer prema svojim potrošačima.

- Brzo će reagirati i službe, ali će reagirati i sile tržišta", istaknuo je. Uz to, i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja reagirati će ako se vidi da se stvaraju karteli gdje se eventualno dogovaraju cijene na štetu potrošača, dodao je.

- Nismo mi sada u situaciju da ćemo gledati kako netko proces koji je izrazito dugoročno koristan za građane i gospodarstvo, sada tu nešto lovi u mutnom na jedan način koji je neprimjeren. Reagirat će se, ponovno je poručio premijer Plenković.

Plenković je naglasio i da, unatoč inflaciji, ne može neka usluga narasti 10, 15, 20 ili 80 posto sa 31. prosinca na 1. siječnja.

- Ne postoji ta nikakva ekonomska računica koja je logična, opravdiva, normalna, korektna i fer, poručio je. Smatra i da građani, kada se obznani tko tu radi što ne treba, neće ići više u iste restorane, kafiće ili dućane.

Na pitanje vezano uz obnovu nakon potresa, kratko je ponovio: Svi imaju zadaću ubrzati svoj posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!